BTrieve godine

 

Pripreme za potpunu reviziju e-mail sistema počele su ipak znatno ranije, još 1993. godine. Do tog trenutka su svi potprogrami za pristup porukama iz baze bili pisani "od nule", što je imalo svojih dobrih strana, jer je sve bilo pod punom kontrolom. Ipak, rast broja poruka zahtevao je primenu nekog zaokruženog sistema za upravljanje bazom podataka, pa je izabran BTrieve. To je bilo logično rešenje: BTrieve se isporučivao uz Novell Netware 3.11 koji je uspešno radio na Sezamovim serverima, a Zoran je imao dobro iskustvo sa njim tokom razvoja poslovnog softvera u "Jugodati". BTrieve je mogao na sebe da preuzme održavanje baze podataka, indeksa, pretraživanje i, što je najvažnije, da deo posla prebaci na server, kako se podaci ne bi stalno prenosili kroz lokalnu mrežu. Rezultat je trebalo da bude brži i sigurniji rad sa porukama.

BTrieve je počeo svoju karijeru na Sezamu tokom leta 1994, ali je najpre korišćen za neke "sporedne" stvari, kao što su sistemski dnevnici, iz potpuno jasnih razloga - sistem takve vrste ne možete u potpunosti upoznati dok ga ne suočite sa realnim problemima, a tada su uvek moguće havarije; stradanje sistemskih dnevnika je sitna neprijatnost, ali gubitak baze privatne pošte... uh, daleko bilo. Vremenom je poverenje raslo, pa je BTrieve odabran za osnovu novog SezamPro softvera koji je aktiviran 19. decembra 1995.

Za potrebe novog sistema Zoran je gotovo u potpunosti preradio Sezamov softver - i dalje je to bila 16-bitna aplikacija za DOS stanice koje komuniciraju sa Novell serverom (te su DOS stanice smeštene u zanimljiv, namenski građeni metalni orman koji su projektovali Danko Jevtović i Nenad Jovanović), ali je BTrieve preuzeo upravljanje porukama, ne samo privatnim, već i konferencijskim. Sve izmene su rađene sa planom da se brzo pređe u 32-bitno, Windows NT okruženje.

Već prvog dana rada SezamaPro promovisana su razna unapređenja mail sistema. Uvedena je (opciona) tema poruke (subject), UUCP je integrisan u osnovni mail (SezamPro tada još nije imao nikakvu vezu sa svetom, ali je planirano da ona bude uspostavljena već prvih dana 1996), omogućeno je slanje carbon copy poruka...

Najvažnije je da su ograničenja nestala: u bazi je moglo biti i više miliona poruka (naravno, ostaje ograničenje prostora na disku i brzine procesora), a konferencije više nisu morale da se dele na tomove. U narednom periodu mail sistem je unapređen nekim novim komandama kao što su SET NEWMSG, MAKEMAIL, uvedeni su džoker znaci u MAIL LIST...

 

Back Home Next