Predgovor elektronskom izdanju

 

Jedna od stvari koje naučite baveći se programiranjem jeste da posao treba dovesti do kraja - sve pada u vodu ako ne završite i poslednji procenat započetog posla, a program nečemu služi samo ako je potpun. Kad jednom steknete takvu naviku, počećete da je primenjujete i tamo gde joj možda nema mesta...

U decembru 1994. godine dadoše mi na test uređaj za snimanje CD-ROM-ova, tada prilično retku zverčicu. Pošto sam ga instalirao i pokrenuo, trebalo ga je isprobati, pa mi pade na pamet da na jednom mestu prikupim sve što sam ikada radio: sve programe koje sam razvio, sve knjige i tekstove koje sam napisao, baze podataka, projekte, važnija poslovna pisma i izveštaje... Sakupljanje je bilo priličan posao, ali sam smatrao da vredi potrošiti vreme na njega, jer kasnije neću morati da kopam po disketama ili čak trakama kada mi nešto zatreba. Dok se CD-ROM snimao, a to je traaaaajalo (snimač je bio dvobrzinski a radio je, ako mene pitate, kao da je polubrzinski), pade mi na pamet (ne)srećna misao da CD ipak nije kompletan. Fali mu ne neka sitnica, već "Računari u vašoj kući", najznačajnija publikacija koju sam napisao.

U leto 1983, kada su "Računari u vašoj kući" nastajali (ovde možete pročitati nešto o tim danima), nisam imao računar koji bi bio dovoljno moćan da bi se na njemu pisalo, tako da je tekst "obrađivan" na Olympia pisaćoj mašini i složen na foto-slogu. Zato ga nisam imao u elektronskoj formi, pa se nije mogao naći na CD-u. Ukratko, opravdani razlozi, ali to ne pomaže mnogo: kad god bih uzeo u ruke taj CD-ROM (a njega i njegova dva "naslednika" uzimam u ruke gotovo svakodnevno), pomislio bih "ovo nije kompletno". I tako mi nije trebalo mnogo da odlučim da, čim jednom ne budem znao šta da radim sa vremenom i sa parama, organizujem unos "Računara u vašoj kući".

Mada se ni jedan od ovih uslova (nažalost) još nije ispunio, taj nepotpuni CD me je toliko gnjavio da sam se dao na posao. Rezultat je pred vama - na sledećim stranama možete da pregledate sadržaj ove publikacije. Zasluge za to pre svega ima Ana Marković, koja je unela i obradila tekst.

Elektronsko izdanje se u neznatnoj meri razlikuje od papirnog, pošto sam nekoliko segmenata premestio na originalna mesta. Verovatno zbog rasporeda kolor strana, tri poglavlja i više pasusa "Računara u vašoj kući" ubačeni su tamo nisam planirao da budu, što je učinilo da neke rečenice zvuče čudno, pošto se referenciraju na tekst koji se nalazi iza njih. Ispravljene su, osim toga, primećene slovne greške, a ne sumnjam da su napravljene i slovne greške koje na papiru nisu postojale. Van toga, nisam faktografski, stilski ili na bilo kakav drugi način intervenisao na tekstu: on je tačno ovakav kakav je objavljen.

Elektronskom izdanju (za sada) nedostaju ilustracije, tekst umetka (dodao sam ga avgusta 2002. godine), tehnička dokumentacija i uputstvo za samogradnju računara "galaksija", oglasi, neki listinzi, potpisi ispod slika i još nekoliko sitnica koje nisam smatrao prioritetnim, a koje bi se teško uklopile u ograničenu HTML sintaksu. Znam da ćete reći da posao nije završen dok se ne zapiše poslednji red, i u pravu ste: nekom prilikom ću svakako kompletirati ovo izdanje. U međuvremenu, prezentiram vam ga u formi koja sledi...

15. januara 1997.

Dejan Ristanović

Predgovor Moja home strana