PC #143, april 2008.

Kompjuterski svet ima nedoumicu manje - optički mediji budućnosti koristiće Blu-ray tehnologiju, dok HD DVD polako putuje na groblje tehnoloških zabluda. Eto prilike da rešite problem skladištenja svih onih gigabajta sa vašeg hard diska; pitanje je samo kada nas očekuje najezda terabajta...

Kako je Blu-ray standard pobedio? Nisu presudili ni tehnički parametri (koji su kod oba sistema slični), ni proizvodni kapaciteti, pa čak ni cena, već podrška industrije. Sony je dobro odigrao, zadobijajući podršku jednog po jednog video-studija i velikog distributera, a kada su Warner Bros, Paramount i lanac video-klubova Blockbuster najavili da će ekskluzivno raditi sa Blu-ray-om i kada se novi Spiderman i Pirates of the Caribbean 3 nisu pojavili u HD DVD formatu, Toshiba je mogla samo da istakne belu zastavu; nije joj pomogla ni podrška Microsoft-a. I tako je Sony-jev direktor Kiyoshi Nishitani otvorio bocu šampanjca, koju je čuvao već dvadesetak godina, od kada je bezuspešno pokušavao da osvoji tržište Betamax standardom - upornost se uvek isplati, ako je čovek spreman da uči na svojim greškama.

Navijao sam za HD DVD, pre svega zato što je bio jednostavniji standard i što njegovi tvorci nisu trošili silne snage na zaštite od kopiranja koje su, uostalom, i kod Blu-ray-a već pale. I pored toga, drago mi je što je rat standarda završen i što sada znamo šta da kupimo. Bilo je krajnje vreme - uz obilje fotografija i video materijala koji je tako lako generisati, počeli smo da se davimo u DVD-jevima, čak i bez učetvorostručenja fajlova u HD svetu. Baš kao što smo se pre tačno 13 godina, dok smo pripremali prvi broj "PC"-ja, davili u disketama od 1,44 megabajta. Da nam je tada neko govorio o 25 gigabajta na jednom disku... A sada ni tih "beskonačnih" 25 GB Blu-ray diskova ne deluje tako prostrano, pa se već pitamo kada će se pojaviti dual layer diskovi od 50 GB. Ništa novo za uvek gladni kompjuterski svet, zar ne?

Stvar bi ovoga puta mogla da bude nešto ozbiljnija - ugledne analitičarske kuće IDC i EMC kažu da je svet prošle godine generisao 281 egzabajt (2.8*1020 bajta) informacija i da je to po prvi put više nego što se može smestiti na u istom periodu proizvedene memorijske medije - informacije počinju da se gube! Ne bih rekao da to trenutno predstavlja neku veliku opasnost, ali ko zna... Zato da na vreme protresemo memoriju koja nam je mnogo važnija, a pri tome se (još) ne meri u egzabajtima - pripremili smo rođendansku Web igru memorije i propratili je vrednim nagradama. Posetite, dakle, pc2.pcpress.rs/arhiva/broj.asp?broj=143/, razmislite o novom Blu-ray DVD pisaču, registrujte svoj rs domen i uživajte u "PC"-ju i novom dizajnu našeg DVD-ja. Vidimo se 1. maja!