PC #144, maj 2008.

Svet malih računara postaje sve komplikovaniji: ako vas mrzi da sa sobom vučete notebook, možete se opredeliti za pametni mobilni telefon, PDA uređaj sa 3G karticom, a odnedavno i za Ultra-Mobile PC (UMPC). Ili okrenuti sve na zabavu, pa nabaviti PMP, koji danas ima mnoga svojstva računara...

Mali računari koriste procesore raznih vrsta koji rade na različitim frekvencijama, imaju ili nemaju ekrane osetljive na dodir i neobične tastature, ali je glavna specifičnost svakog od njih softver, bolje reći operativni sistem. To je najčešće Microsoft Windows, ali pitanje koliko "ojađen". Ako kao neku vrstu aksiome uzmemo da je Windows na desktop PC-ju dovoljan za svaku primenu koja nam padne na pamet, onda pitanje glasi koliko funkcionalnosti ima smisla žrtvovati da bi računar stao u džep. Na pametnim mobilnim telefonima žrtvovano je praktično sve, do te mere da ne možemo otvoriti Word dokument koji je stigao uz e-mail poruku. Nekoliko godina smo smatrali da PDA donosi bolju ravnotežu - dimenzije su nešto veće, ali je zato na raspolaganju kompletan džepni Office, pa čak i mogućnost da, uz malo dodatnog hardvera, prikazujemo prezentacije na projektoru. Ako još PDA ima nekakvu mini-tastaturu, gotovo da imate osećaj da ste kompletan PC smestili u dvestotinak grama.

Tek kada su do nas stigli UMPC računari, shvatili smo koliko su "PDA kompromisi" bili neprijatni. Operativni sistem je konačno "pravi" Windows ili Linux, dakle bez (mnogo) problema pokrećemo bilo koju aplikaciju, obrađujemo podatke i razmenjujemo ih sa kolegama. U domenu komunikacije UMPC je često i više od PC-ja, naročito ako sadrži HSDPA modem - on tada preuzima i funkciju komunikatora, pa čak i mobilnog telefona. Dobro, 800 grama je malo previše da biste držali računar uz uvo, ali tu su Bluetooth slušalice i druga periferijska oprema. Najlepše od svega je što UMPC ne mora da bude astronomski skup, poput nekih ranijih subnotebook računara - u ovom broju "PC"-ja predstavljamo HTC Shift koji košta ispod 1.000 evra, a pre par meseca nas je ASUS Eee PC uveo u UMPC svet za svega 300 dolara.

Stoni PC računar ipak ostaje nedostižna asimptota - UMPC je sve bliži, ali ga neće dostići. Rezolucija ekrana ostaje premala, a tastatura mi ne bi baš prijala za pisanje ovog uvodnika. Pred nama je večita dilema kompjuterskog sveta: kupiti odmah ili sačekati da postane još malo bolje i malo jeftinije. A u međuvremenu, možete da pogledate neki od portabl medija plejera koje smo testirali - koštaju manje, a obećavaju lepu zabavu za letnje dane koji dolaze. Vidimo se 2. juna!