PC #139, decembar 2007.

U prethodnih 18 godina selili smo se kroz niz (često virtuelnih) država, a sada nam sledi još jedna, ovoga puta i oficijelno virtuelna seoba - naše Internet adrese više se neće završavati sa .yu već sa .rs. Proces tranzicije neće biti bolan, ali će koštati. Navikli smo...

Domen .yu smo koristili (ne)srećnih 13 godina, od 1994. do danas. Internet imena su bila besplatna, ali je samo pravno lice moglo da registruju domen (i to najviše jedan), koji je važio "zauvek". Ovu mogućnost je iskoristilo oko 35.000 firmi, pri čemu je trećina registrovanih domena aktivna. Sada sve njih treba "preslikati" u novi .rs domen, ali uz daleko fleksibilniju organizaciju i efikasniju administrativnu proceduru. Uzgred nastaje novi biznis - ovlašćeni registri .rs domena, koji će poslovati sa krajnjim korisnicima.

Priča o .rs domenu je ujedno i priča o zrelosti srpske IT zajednice, koja je bez problema i nepotrebnih trzavica osnovala potrebna tela i formulisala pravila, primenjujući najbolja strana iskustva. Time je obezbeđeno optimalno upravljanje važnim resursom kao što je nacionalni domen, a da se u sve to država nije mnogo mešala tj. nije smetala. Valjda je zaključila da se u čitavoj ovoj oblasti vrte samo sitne pare. Da li je stvarno tako? Pojedinačni domen možda ne košta mnogo, ali kada se umešaju tržišne zakonitosti, iznosi uopšte ne moraju biti sitni.

Mala cenovna iznenađenja su već stigla, a .rs domen će koštati više nego što sam očekivao. Naime, RNIDS (www.rnids.rs) je sredinom novembra raspisao konkurs za sticanje statusa ovlašćenog registra, objavljujući istovremeno veleprodajne cene. Na osnovu njih bi se reklo da će co.rs ili org.rs domen koštati 900-1.000 dinara godišnje, a .rs domen blizu 3.000 dinara godišnje. Plus PDV. Pri tom je, zbog nepotrebnog zadržavanja co.rs grane, svaka veća firma "primorana" da uzme i firma.co.rs i firma.rs - sve u svemu, nekih 5.000 dinara godišnje. Mnogo? Malo? Ne zaboravimo da postoji konkurencija: internacionalni .com domen košta desetak dolara, dakle 550 dinara. I još vam nisu potrebni nikakvi papiri. I sigurni ste da vas odatle nikad neće seliti u drugu državu.

Nacionalni domen ipak ima svojih aduta: posetiocu vašeg sajta govori da se radi o registrovanoj firmi koja legalno posluje u Srbiji. A uz to ima mnogo više slobodnih .rs nego .com imena, koja će osvojiti oni najbrži - nema utešne nagrade za drugo mesto. Trka za domenima, dakle, počinje za dvadesetak dana, a Sezam Hosting i EUnet su već započeli proces preliminarne registracije. Tako će na naslovnoj strani našeg sledećeg broja verovatno pisati www.pcpress.rs - novi domen za Novu godinu!