PC #140, januar 2008.

U 2007. smo ušli sa Vistom i Office-om 2007, verujući da slede fundamentalne promene u načinu korišćenja računara. Hardverska i softverska scena je za 12 meseci renovirana, ali za pravi quantum leap je, izgleda, potrebno nešto mnogo uzbudljivije

Godinu dana posle promocije, pravi je trenutak da se zapitamo da li je Vista ispunila naša očekivanja. Gledano na papiru, nema joj se šta zameriti. Lepo izgleda, korektno funkcioniše, učinila je rad na računaru sigurnijim (dobro, bilo je par propusta i patch-eva za njih, ali zar je iko mogao očekivati da će biti drugačije?) a i kompatibilnost je na solidnom nivou. Uostalom, tokom godine većina softverskih firmi je ionako izdala nove verzije svojih alata, savršeno prilagođene 64-bitnim procesorima i 64-bitnom operativnom sistemu. Pa ipak, korisnici nisu ubeđeni da je Vista nešto zaista novo, a pitanje je žele li da plate više za malo bolje osigurani i šareniji Windows XP. Da, Vista je prilično skupa, a kupce zbunjuje i postojanje niza različitih verzija, pa zato mnogi, čak i uz novi računar, naručuju XP. To je morao da prizna i sam Microsoft, koji je nedavno produžio prodaju Windows-a XP do polovine 2008. godine.

U ranim danima kompjuterske industrije korisnici su, razmišljajući o novim računarima i novim programima, uglavnom sledili MOTS (more of the same) logiku - želeli su više memorije, veću frekvenciju, dodatne komande, brži rad... Veliki uspeh su, međutim, postizale firme koje ne nude samo "više istog", nego na tržište donose inovacije. Sada se situacija preokrenula - kao da su IT firme ostale bez ideja, pa iz godine u godinu povećavaju sirovu snagu računara i dodaju nove opcije programima, a korisnici su uglavnom zadovoljni već postignutim i nerado menjaju svoju opremu, stalno očekujući neku suštinsku inovaciju. Dokaz za to je i Microsoft Office 2007, koji se usudio da raskrsti sa 20 godina starim, opšte poznatim korisničkim interfejsom, zameni menije trakama i tako ponudi efikasniji rad. Iskusniji korisnici su se u početku opirali, ali su brzo shvatili koliko je novo okruženje zgodnije, pa će danas malo ko uzeti Office 2003, ako može da dobije Microsoft Office 2007. Tu nema potrebe za produžavanjem roka trajanja prethodne verzije.

Voleo bih da tokom 2008. godine talas inovacija, koji nesumnjivo prati industriju mobilnih uređaja, zapljusne i svet personalnih računara, a naročito da na softverskoj sceni vidimo nešto zbilja novo. A dotle, provedite prijatne praznične dane uz ovaj broj "PC"-ja, naš DVD i priče iz specijalnog dodatka, odmorite se i pripremite za još bolje dane. Najzad, u 2008. imamo 24 sata više za sveže ideje. Srećan Božić i Nova godina!