PC #132, april 2007.

Ako mi je uopšte bio potreban dokaz koliko su se računari proširili za 12 godina postojanja časopisa "PC", dobio sam ga na skupu YU INFO kada su mi, na recepciji hotela "Grand", uz ključ od sobe ponudili i Ethernet kabl. Uz to je moj PocketPC već "namirisao" WiFi mrežu u holu hotela. Internet svuda?

Istini za volju, Internet je stigao u neke srpske hotele još prošle godine. Prvi put sam mu se obradovao jesenas u Vršcu, ali tamošnji hotel Villa Breg, sa svojim flat ekranima, "digitalnim" sefovima i karticama umesto ključeva deluje toliko "van ovog vremena i prostora" da sam ga uzimao kao prvu lastu koja (ne) čini proleće, baš kao i (često bezobrazno skupu) Internet ponudu par beogradskih hotela. Sada je već izvesno - hoteli se prilagođavaju poslovnim ljudima, doduše u skladu sa svojim znanjem i svojim hotelijerskim predrasudama. Rezultat? Sednete za sto, povežete laptop Ethernet kablom i onda biste da ga uključite u struju... ali ne, jedini priključak je na suprotnom zidu, skriven iza kreveta. A mobilni i PDA? Pa, uvek možete da ih punite naizmenično u kupatilu, na onom patetičnom priključku za aparat za brijanje. Večni strah da će gosti, ako im u sobi obezbedite normalne priključke za struju, početi da troše poput manje fabrike mogao bi se lako otkloniti pitanjem zašto bi neko plaćao pansion u skupom hotelu da bi u sobi peglao veliki veš ili kuvao supu sa govedinom. Vremenom će, naravno, sve doći na svoje mesto - hotelima širom Srbije je ionako neophodna temeljna rekonstrukcija, uz zamenu polica koje je počupao i vrata koja je probušio cunami zvani "ekskurzije", pa je to dobra prilika da se gostima obezbedi i komforan pristup Internetu.

Koliko je taj pristup važan uverio sam se već sledećeg dana, kada nam je Microsoft ponudio mogućnost da uz časopis distribuiramo komercijalnu verziju paketa Office 2007 Professional. Trebalo je prenositi dokumente, materijale i grafičke fajlove, kontaktirati sa službom podrške u Nemačkoj kako bi se omogućilo da naši čitaoci dobiju odgovarajuće trial ključeve za registraciju, onda u poslednji čas menjati sadržaj PC-DVD-a koji je već bio spreman za proizvodnju... bez dobrog Interneta na Kopaoniku stvar bi jednostavno morala da sačeka sledeći mesec. Ovako će naši čitaoci, među prvima u Evropi, biti u prilici da koriste novi Office.

Za ostale rođendanske poklone pogledajte 22. stranu - uz inventivnost i brze reakcije, dobićete neku od 132 vredne nagrade i uz nju spremno dočekati sve što spremamo u "PC"-jevoj godini koja dolazi posle dvanaeste. Vidimo se pred 1. maj!