PC #133, maj 2007.

Majski "PC" skicira hardversku platformu bliske budućnosti - stigao je "četvoroglavi" Core 2 Quad procesor, na pločama se pojavljuju ležišta za DDR3 memorije, grafički akceleratori postaju DirectX 10 kompatibilni... Konačno dovoljno snage? Ne brinite, nova HD kamera će potrošiti sve to... i tražiti još!

Ovih dana dovršavamo PC 2006 DVD, novo elektronsko izdanje "PC"-ja koje će, uz sve tekstove iz prvih 130 brojeva našeg časopisa, po prvi put sadržati i specijalne dodatke. Surfujući po tom moru informacija prosto morate da pročitate poneki stari tekst i uverite se koliko je u računarskoj industriji jedino promena konstantna. Recimo, u PC #18, novembra 1996, pitao sam se da li posle Pentium-a dolaze dva Pentium-a ili jedan Pentium II? Lako je reći da dolaze dva Pentium-a II, ali dilema između jednog jačeg procesora ili dva slabija koji rade u paraleli još očekuje razrešenje. Danas je više procesora uspešno integrisano na isti čip, postigli smo čak i to da njegova potrošnja padne ispod 150 W, ali glavni teorijski problem ostaje: malo je aplikacija koje uspešno paralelizuju svoj rad, pa na jednokorisničkim računarima jedino sirova procesorska snaga garantuje brz odziv na sve zahteve korisnika.

Pitanje sirove snage usko je vezano za frekvenciju rada procesora, a i tu su prethodne dve godine donele značajan zaokret. U PC #55 (april 2000. godine) smo slavili prve PC procesore koji su radili na frekvenciji od 1 gigaherc, već u PC #71 (oktobar 2001. godine) smo stigli do 2 gigaherca a u PC #85 (januar 2003. godine) do 3 gigaherca. Mnogi su tada mislili da će 2007. frekvencije dostizati desetak gigaherca, ali današnji vrhunski PC procesori rade na jedva malo više od 2 GHz (doduše, mogu se lepo overklokovati). Trijumf nauke nad tehnologijom, i to pod surovom dirigentskom palicom ekonomije - čim je povećanje frekvencije postalo neprijatno skupo, Intel se setio naučnika koji već decenijama smišljaju razne optimizacije, pa je uspešno primenio neke od ideja, prestižući tako svog najvećeg konkurenta.

Procesor, naravno, nije dovoljan - paralelno sa njim se razvijaju memorije, pa tako na pločama već vidimo podnožja za DDR3, stigla je PCI Express 2.0 magistrala... I onda će, uz Blu-ray pisač i par dodataka, vaš računar konačno poleteti? Ne baš - uskoro ćete nabaviti novu HD kameru, kao što je Canon DV-HV20, video fajlovi će se učetvorostručiti, njihovo kodiranje iskomplikovati i opet ćete tražiti više snage. Sizifov posao, s tim što kamen ne pada s vrha planine, već se svakoga dana na tom vrhu pojavljuje nova planina naših potreba. Gurajmo, dakle, strpljivo svoj silicijumski kamen - vidimo se 1. juna!