PC #131, mart 2007.

Sećate li se CRT monitora koji je zauzimao pola radnog stola? Na sličan način ćete se uskoro sećati i CRT televizora - uz veličanstvene LCD/plazma HD ekrane, filmove u HD formatu i HDCP sisteme zaštite, nedostajali su samo programi koji te zaštite razbijaju. Sada su i oni tu - sve je spremno za HD!

High-Definition nije baš precizan izraz - o high-definition televiziji se govorilo još 1930, kada je trebalo zameniti elektromehaničke sisteme za skeniranje slike. Onda je to postala "obična televizija" čijih je isprepletanih 625 linija bilo dovoljno za pola veka. Danas, na ekranima dijagonale metar ili dva, PAL/NTSC slika izgleda jadno, pa se pojavila nova high-definition specifikacija. Bolje reći, specifikacije: na većini današnjih televizora piše HD Ready, što je marketinška varka pošto će ti ekrani prikazati HD sliku, ali u "samo" 720 neisprepletanih linija; "pravi" HD podrazumeva 1080 non-interlaced režim. S obzirom na kretanja na tržištu, nećete pogrešiti ako se opredelite za HD Ready televizor. Samo pogledajte neki HD film i uporedite ga sa DVD varijantom - nebo i zemlja!

Prodor HD uređaja na tržište bio bi brži da se godinama nisu "razvlačile" priče o zaštiti diskova sa filmovima. Najzad je osmišljen čudesno složeni HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection), koji čak ne dopušta informaciji da putuje od kompjutera do monitora u nešifrovanom obliku, da je neko usput ne bi ukrao. A onda je, samo mesec dana pošto su se HD-DVD filmovi pojavili u prodavnicama, haker muslix64 napravio alat koji dešifruje AACS. Sada se pojavio i prvi komercijalni program koji omogućava kopiranje HD-DVD filmova kao i njihovo emitovanje na nesertifikovanom hardveru - AnyDVD HD firme SlySoft.

Kako sve to prolazi pored zabrana koje nameće američki Digital Millennium Copyright Act? Pa, globalizacija ima razna lica - SlySoft je registrovan na ostrvu Antigua. Gde je sad pa to? U južnim morima, gde je Rafael Sabatini smestio svog Kapetana Blada i gde Jack Sparrow čeka 25. maj da ga, u finalnoj epizodi trilogije, spasu iz trbuha Krakena. Romantika piratskog poziva preselila se u digitalni domen, pod uslovom da se ne radi o ljudima koji jednom rukom prodaju zaštite, a drugom programe kojima se te zaštite razbijaju. No ostaje pitanje zašto je sva ta zbrka potrebna holivudskim studijima, čije vrtoglave zarade nije ugrozila činjenica da se DVD film lako kopira; zašto bi bilo drugačije u HD svetu? Već na sledećoj strani pročitaćete da je čak i ljudima iz samog vrha računarske industrije dosta gubljenja vremena na besmislene zaštite, pa možete mirno preći na prikaze HD televizora, medija centar računara i drugih lepih "igračaka" za vašu dnevnu sobu. Više o njima već sledećeg meseca - vidimo se 2. aprila!