PC #128, decembar 2006.

Juče sam instalirao Office 2007... Kako bih bio siguran da su moji dragoceni makroi za konverziju tekstova bezbedni, sačuvao sam na disku i Office 2003. Uzalud: makroi su nestali bez traga, kako u staroj tako i u novoj instalaciji. Zar prelasci na nove generacije softvera ne bi mogli biti makar malo bezbolniji?

Višegodišnje iskustvo kaže da novi softver ne treba instalirati usred nekog važnog posla (u mom slučaju završetka "binarno okruglog" PC #128), ali teško je odoleti iskušenju... a osim toga, savremeni život je tako organizovan da ste praktično uvek usred nekog važnog posla. Instalaciona procedura Office-a je tekla pravolinijski i brzo je završena, ali sam po prvom startovanju Word-a ustanovio da ništa od mojih setovanja nije preuzeto sa prethodne verzije - mere u inčima, slovo i koje se automatski pretvara u I, a od makroa (VBA programa) koje koristim za konverziju napisanog teksta u format prilagođen InDesign-u ni traga ni glasa. Čestitao sam sebi što sam rekao instalacionoj proceduri da sačuva prethodnu verziju Office-a, startovao Word 2003 kad ono... inči, I, nema makroa! Izgleda da pri upgrade-u treba stisnuti zube i "pregaziti" prethodnu verziju, pošto je to jedini način da instalaciona procedura uveze stara setovanja u novi Office, ali ostaje pitanje zbog kakve je greške stari Normal.DOT fajl stradao. Vratio sam ga sa backup-a, izvezao makroe, prebacio ih u novi Word a ostale stvari podesio ručno. To jest, čim sam otkrio da se parametri podešavaju klikom na veliko dugme u gornjem levom uglu ekrana a zatim na Word Options - nema više Tools menija. Sve to zvuči traumatično, ali me je novi Office brzo osvojio inteligencijom koja stalno prikazuje skup komandi koje u datom kontekstu imaju smisla, Quick Access Toolbar-om i Office Ribbon-om. Ah da, i ekrani lepo izgledaju. Još kada bi početak bio malo lakši...

Tranzicija na Office je manja polovina posla - treba staviti u pogon i Vistu. Ne preporučujem klasičan upgrade - pređite na Vistu kad budete kupovali sledeći računar, možda neku od 38 konfiguracija koje smo ovoga meseca testirali. Prodavac će umesto vas instalirati i podesiti operativni sistem, ostavljajući vam "samo" da prenesete podatke i setovanja. A tu je Windows oduvek nekako "nakrivo nasađen": kilobajti vaših setovanja su, u okviru Documents and Settings stabla, pomešani sa gigabajtima privremenih Internet fajlova, a ostatak je skriven u ogromni i slabo dokumentovani registry. "Sreća u nesreći", barem gledano iz mog ugla, jeste što takve Windows konvencije znače da ćemo imati o čemu da pišemo - počinjemo već na 10. strani ovoga broja, a nastavljamo sledećih meseci. Vidimo se pred Novu godinu!