PC #129, januar 2007.

Posle sedam mršavih IT godina, konačno imam šta da "prijavim" u novogodišnjem uvodniku. 2006. nam je donela sledeću generaciju mikroprocesora, početak prelaska sa 32-bitnog na 64-bitni softver, novo radno okruženje i jaču vezu između desktop-a i Web servisa. Ipak, tek smo na početku. Novom početku...

Ako je davne 1992, u doba koncipiranja Pentium-a i Windows-a 3.11, neki od IT faraona usnio sedam debelih i sedam mršavih kućišta, to nije bio samo predosećaj minijaturizacije komponenti. Posle ulaska računara u svaki dom, spektakularne promocije Windows-a 95 i čudesnog rasta Interneta, 1999. godine se dot com balon izduvao, nastupila su bankrotstva i otpuštanja, a 11. septembar 2001. je konačno gurnuo svetsku privredu u recesiju. Tokom narednih sedam godina IT se držao na površini zahvaljujući konvergentnim tehnologijama kao što su mobilne komunikacije - bilo je, naravno, važnih informatičkih događanja, ali smo kompjutere koristili na isti način, a mnogo energije je otišlo u pokušaje poboljšanja performansi kroz rast frekvencije procesora, što je bio ćorsokak. Tek 2006. smo dobili seriju Core procesora koji rade na nižim frekvencijama a opet su brži od prethodnika, uz velike potencijale paralelnog rada. Pojavili su se i Blu-ray diskovi velikog kapaciteta a na softverskoj strani Windows Vista i Microsoft Office 2007.

Ne treba se prerano radovati - ovo su pre svega naznake napretka koji tek treba da se potvrdi na tržištu. Većina 64-bitnih procesora i dalje radi u 32-bitnom režimu, Vista se za sada "pod obavezno" instalira kao 32-bitni operativni sistem, pošto za njenu 64-bitnu varijantu nema dovoljno drajvera niti aplikacija, a Blu-ray se uglavnom plavi sa stranica kataloga. Dobili smo kvalitetne kockice od kojih treba da izgradimo novo IT okruženje - 2007. godina će biti presudna u tom procesu.

Što se domaće scene tiče, sedam mršavih godina smo koristili za hvatanje priključka sa svetom, u čemu bismo bili uspešniji da je država više podržala IT a manje monopoliste. Ipak, nešto se kreće - među bezbroj bilborda sa predizbornim obećanjima videh jedan u kome se najavljuje manji porez na IT opremu - koja još država računa na razvoj, a oporezuje kompjutere i cigarete po istoj stopi? Možemo samo sanjati o izborima koje će odlučivati e-government projekti i uslovi za ulaganja u visoku tehnologiju, ali neka ovaj bilbord bude uvod u sedam bogatih IT godina... po mogućstvu sa još mnogo mršavijim kućištima.

Provedite prijatne Božićne i novogodišnje praznike uz naš časopis, uživajte u dodatku i... vidimo se 1. februara!