PC #119, februar 2006.

Srbija je pre tačno 10 godina, makar virtuelno, kročila u XXI vek: 27. februara 1996. uspostavljen je satelitski Internet link. Globalna Mreža je ušla u naše živote brže od ijedne tehnologije u istoriji, a danas se pitamo kako je svet uopšte postojao bez nje. Sada je na redu domaći e-commerce...

Finalizujući "PC 2005", novo elektronsko izdanje našeg časopisa, prelistao sam PC #10 iz februara 1996. Dolazak Interneta se tada "osećao u vazduhu", mnogi su ga najavljivali, ali niko nije pominjao rokove - naslov našeg teksta s pravom je glasio "Na korak do sna". Začudo, onaj ko je napravio taj ključni korak radio je u tišini - "Telefonija" je 26. februara postavila satelitsku antenu a Internet je predstavljen javnosti, kao veliko iznenađenje, na proslavi Dana Univerziteta, pošto je "Telefonijin" link iznajmljen akademskoj mreži.

Fizičko uspostavljanje veze ne znači da smo svi bili na Internetu - tek u drugoj polovini 1996. pojavili su se komercijalni provajderi, linkovi su godinama bili pretesni za komforan rad, premalo ulaznih linija činilo je da se dugo "čeka na Internet", veze su se često prekidale, a i sam klijentski softver je bio komplikovan za upotrebu (kad se samo setim Twinsock biblioteka za Windows 3.11...). Ipak, malo ko je žalio trud i novac za pristup Internetu - obilje informacija se moglo primeniti na toliko raznih načina, od posla do zabave, da je Internet postao deo infrastrukture, neophodan koliko i struja, voda ili telefon. Zapravo, kad god savremenom čoveku nešto zatreba ili se zainteresuje za neku temu, on gotovo refleksno otvara Google i traži informacije na Web-u.

Rast domaćeg Internet tržišta je koncentrisan na prve i poslednje dve godine protekle decenije - od 1998. do 2002. se tek preživljavalo. Mnogo toga je urađeno tokom 2005, kada su linkovi prema svetu udesetostručeni, u Beogradu je prodato 10.000 ADSL portova, kablovski pristup Internetu se brzo razvijao, a krajem godine je počela i instalacija broadband priključaka u Novom Sadu. Naravno, o svom tom napretku je teško govoriti nekome ko je i dalje "dvojnik" i muku muči sa običnim telefoniranjem - u našim komunikacijama postoji hiljadu i jedan akutan problem, a tempo rešavanja tih problema je daleko od zadovoljavajućeg. Ipak, poslednje godine su donele dobre trendove, a iz našeg tradicionalnog izbora TOP50 domaćih Web strana videćete da je broadband motivisao firme da ojačaju svoje servise na Web-u. Očekujem da će tokom sledećih meseci biti ponuđena i mogućnost on-line plaćanja karticama - valjda za to ne treba čekati novi Ustav - pa bi sledeća decenija Interneta mogla biti još uzbudljivija od protekle. Pisaćemo, naravno, još mnogo o tome - vidimo se 1. marta!