PC #120, mart 2006.

Upravo pristigla vest iz Microsoft-a kaže da će se sledeća verzija najtiražnijeg poslovnog paketa na svetu pojaviti krajem godine, pod imenom Microsoft Office 2007. Naši čitaoci, zahvaljujući Draganu Grbiću, već znaju mnogo o sledećem Office-u, ali su komentari koje često čujem obeshrabrujući - "pa tu nema ničeg za nas"!

Setimo se početka filma Indiana Jones and the Last Crusade (hoće li već jednom početi snimanje četvrtog nastavka?), kada mladi Indi istrčava iz pećine, osvrće se na sve strane i, sa potpunim pouzdanjem, kaže: "Izgleda da su se svi izgubili... osim mene". Na sličan način i mi komentarišemo listu najava za novi Office: XML format, SharePoint Portal servisi, intranet... pa kome to treba? Zašto prvo ne poprave Word tako da slika koju stavim na neko mesto tu i ostane? Izgleda da se, po pitanju primene računara u poslovnom okruženju, neko izgubio; treba samo da odlučimo da li smo to mi ili kompletan ostatak sveta.

Primena računara u našim firmama stagnira već par godina, pa čak ni činjenica da smo u međuvremenu dobrim delom prešli na legalan softver nije mnogo toga izmenila. Direktori su bili spremni da investiraju u softver tek koliko da ne brinu ako im BSA zakuca na vrata, ali ih sada uopšte ne zanima da li se ta investicija na iole racionalan način koristi ili službenici i dalje kucaju kratka pisma u Word-u koristeći YUSCII fontove. Znači li to da smo spremni čak i da plaćamo, samo da ne bismo morali ništa novo da učimo? Primena savremenih tehnologija je preduslov za pristup svetskom tržištu, što se potvrdilo upravo ovih dana, kada su nam oduzeti preferencijali za izvoz mesa u EU i to ne zato što je meso loše, nego zato što nije propraćeno standardizovanom dokumentacijom. A u informacioni sistem koji je trebalo da proizvodi takvu dokumentaciju uloženo je više miliona dolara - novac je, dakle, nađen (iz kredita), ali ne i volja da se koriste plaćena oprema i softver!

Doduše, stvari bismo mogli da pogledamo i sa druge strane. Microsoft bi zaista trebalo da poradi i na nekim čisto klijentskim osobinama Office-a - jeste da glavnina para dolazi iz korporativnog okruženja, ali naokolo su rasejani milioni samostalnih desktop i notebook računara, čiji bi korisnici želeli bolji Undo, savremeniji Search and Replace, preciznije prepoznavanje glasa, lakši unos formula, pa i rešenje pomenutog problema sa "plutajućim" slikama. Za te korisnike nije učinjeno gotovo ništa još od Office-a 2000 - zar Microsoft stvarno želi da ih prepusti open source zajednici? Srećom, ima još vremena da se Office 2007 menja, pošto idućeg meseca očekujemo tek njegovu javnu beta verziju. Vidimo se 1. aprila!