PC #118, januar 2006.

U informatičkom svetu 2005. godina će biti zabeležena kao period umerenog, ali stabilnog rasta koji potvrđuje da je recesija sa početka veka definitivno prošla. Pošto mi po običaju kasnimo za svetom, domaći IT se 2005. našao u krizi, uz ozbiljan pad prodaje. Ipak, bilo je i lepih trenutaka...

U godini čije zadnje dane odbrojavamo proizvođači hardvera su zaključili da su mnoge tehnološke granice gotovo dostignute, pa su se okrenuli "planu B" - ako ne možemo da napravimo duplo brži procesor, stavićemo dva procesora koji rade u paraleli. Dopunićemo ih sa dve grafičke kartice, dva diska u RAID 0 nizu, dva mrežna adaptera... Posle optimizacija, dobili smo dual core procesore, SLI/CrossFire grafičke kartice, stripe matrice diskova... Udvostručavanje daje efekat, ali samo do nekih granica, pošto je teorija pokazala da je mnoge poslove teško paralelizovati. Osim toga, "paralelni" računari više troše i sve ih je teže hladiti, pa su neminovno glomazniji i bučniji. Srećom, korisnicima se sviđaju pa je na globalnom nivou zabeležen rast IT tržišta od 4-5%. Pošto je tržište čipova ipak "palo" (inkasirano je oko 33 milijarde dolara, umesto 37 milijardi iz spektakularne 2004. godine), nije teško zaključiti da najbrže raste tržište IT servisa, što predstavlja šansu za male zemlje poput naše. Šansu koju, nažalost, slabo koristimo.

Prodaja računara u Srbiji je tokom 2005. opala za 20%. Deo pada je, doduše, posledica masovnih kupovina pred prošlu Novu godinu i zlosrećno uvođenje poreza na IT opremu, ali podatak svakako predstavlja razlog za brigu. Prema analizi Republičkog zavoda za statistiku, tek 21% domaćinstava u Srbiji ima računar, što je daleko od proseka EU (46%). Što je još strašnije, svega 20% firmi ima računar, dok je u EU odgovarajući procenat blizu 90. Čak i to malo računara u firmama uglavnom se koristi na nivou obrade teksta i surfovanja Internetom - edukacija poslovnih korisnika za upotrebu naprednijih mogućnosti (skupo plaćenog) softvera predstavlja jedan od najvažnijih zadataka za 2006. godinu.

Pogledajmo ipak i vedrije lice 2006. godine - broadband je, zahvaljujući projektu ADSL, sve šire pristupačan, kompjuterske radnje niču na sve strane, banke su omogućile elektronsko poslovanje... Uz to je konačno formirana Republička agencija za telekomunikacije (još kad bi počela da radi...) i okončan monopol Telekoma, pa imamo razloga da sa optimizmom gledamo u 2006. Da bismo zadovoljstvo zbog uspešno završenih projekata podelili sa čitaocima, ovaj broj je porastao na 216 strana, a u hardverskom bloku ćete naći pointere ka dvadesetak poklona koje možete dobiti ako popunite naš anketni kupon. Provedite prijatne Božićne i novogodišnje praznike i... vidimo se 1. februara!