PC #117, decembar 2005.

"PC" svake godine realizuje niz projekata, ali jedan od njih uvek ima poseban značaj - uporedni test kućnih računara predstavlja demonstraciju snage domaćeg tržišta, ali i našeg prisustva na njemu. Ovoga puta u test laboratoriji se našlo čak 40 računara, što je zahtevalo izdavanje posebne publikacije...

Iako su glavninu posla oko pripreme "PC Izloga" na svojim plećima izneli (u bukvalnom i prenosnom smislu te reči) naši urednici Vladimir Cerić i Voja Gašić, realizacija projekta je angažovala sve resurse Redakcije, kao i brojne kolege iz poznatih domaćih računarskih firmi. Bilo je tu zanimljivih "sporednih" događaja o kojima bi se mogao napisati roman, čiju bi kulminaciju predstavljalo nehotično formatiranje particije na kojoj su se nalazile fotografije već ekspedovanih računara (Naravoučenije? Pravite backup, ali bez obzira na to imajte u pripravnosti Easy Recovery Pro, a neće škoditi ni Turbo Pascal, kad treba napisati program koji uklanja nule sa kraja svakog od 6000 (ne baš) oporavljenih RAW fajlova). Sada, kada je sve uspešno završeno, možemo da se zavalimo u fotelje i diskutujemo o specifičnostima domaćeg tržišta i interesovanjima domaćeg kupca; test je dao niz intrigantnih podataka.

Pre svega, krajem 2005. godine u srpske domove i dalje ulaze računari osmišljeni i sklopljeni u Srbiji. Strani brendovi su zagospodarili većinom okolnih zemalja, a u svetu je aktuelno pitanje da li će kućni računar uopšte biti PC ili će neka od konzola za igre preuzeti na sebe ulogu kompjutera - Microsoft ovih dana ulaže 50 miliona dolara u promociju Xbox-a 360, a Sony za april 2006. planira jednako spektakularno lansiranje treće generacije PlayStation-a. Za to vreme, domaći kupac smatra da njegovim potrebama i budžetu najviše odgovara PC opšte namene, potpisan nekim od domaćih brendova, koji će poslužiti za igre, multimediju, ali i posao. Naši testovi su pokazali da takav stav ima smisla - domaće tržište isporučuje sisteme različitih kategorija po veoma povoljnim cenama, a ove godine je postignut napredak u oblastima koje su nas dugo mučile: instalacija (legalnog) softvera, podešavanje Windows-a i kontrola kvaliteta.

Domaći računar se, naravno, sastoji od uvoznih komponenti, pri čemu inženjeri pažljivo prate svetske trendove. Ove godine AMD-ovi procesori su "pobedili" Intel-ove sa ubedljivih 25:15, nVidia vodi ispred ATI-ja sa 23:13, dok je Western Digital dostigao doskora neprikosnovenog Maxtor-a (18:16). U sledećem broju "PC"-ja detaljnije ćemo analizirati te statistike, ali i razmisliti zašto one (ne) važe u jednako zanimljivom domenu poslovnih konfiguracija. Vidimo se pred Novu godinu!