PC #114, septembar 2005.

Znate li kada je u Beogradu zadnji put telefonski priključak mogao da dobije ko god je želeo? Septembra 1899. u gradu je bilo 12 telefona i pošta je na sve strane tražila nekoga ko bi se usudio da uzme broj 13. Kada je Ljuba Srećković pristao na "baksuza" za svoju klanicu, počela je gužva koja traje već 106 godina. Hoće li se priča ponoviti sa broadband priključcima?

Tokom čitavih naših života dobijanje telefona predstavljalo je svojevrsnu privilegiju koja je stizala u klasterima. PTT razvuče žice u nekom kraju grada, ljudi koji su podneli zahteve (eventualno) dobiju priključke a što se ostalih tiče... više sreće za 30 godina, kada ista ulica ponovo dođe na red. Digitalne tehnologije nisu tu mogle ništa da promene: u leto 1998. uveden je priličan broj baznih ISDN-ova a onda je, već ujesen, "nestalo ploča" i tokom sledećih 5-6 godina novih ISDN priključaka praktično nije ni bilo. Početkom 2005. počeo je "projekat ADSL", interesovanje je veliko, oprema stiže u nove centrale a onda, već u letnjim mesecima, počinju da ponestaju kapaciteti u Centru, Krunskom vencu, Čukarici...

Ključna reč je planiranje. Zgrada u kojoj sedim dok pišem ove redove useljena je početkom 2001, kada je do nje doveden 50-parični telefonski kabl iako u zgradi ima 48 stanova i šest lokala. U početku su se telefoni dobijali lako, a onda su počeli problemi - zar je bilo toliko teško predvideti da će svako uvesti telefon i da će, u doba Interneta, poneko biti toliko perverzan da poželi dve linije? Danas je ulica raskopana i do zgrade je doveden novi kabl; voleo bih samo da znam da li je u njemu pristojan broj parica, koji bi "zauvek" rešio problem dobijanja linija u zgradi, ili su opet "zakrpljene potrebe", pa će se kroz tri godine ulica ponovo kopati (to jest, ako je do tada uopšte i asfaltiraju). Treba li reći da je cena kabla zanemarljiva prema ceni njegovog polaganja; o ometanju saobraćaja da i ne govorimo.

Zbog svega toga je veoma značajna činjenica da je Telekom od Internet provajdera tražio projekciju prodaje ADSL kapaciteta u 2007. godini. Ukoliko provajderi ispravno procene tržište i ukoliko Telekom prema tim projekcijama bude planirao nabavku opreme, konačno bismo mogli doći do tačke u kojoj glavni posao postaje izgradnja tržišta i prodaja, a ne nabavka neophodnih resursa. Takav put vodi do dobrih poslovnih rezultata, ali i do mogućnosti da, čak i ako ste propustili prvi broadband voz, uvedete ADSL kad god vam on zatreba. Recimo, do izlaska sledećeg broja "PC"-ja? Vidimo se 1. oktobra!

 

horizontal rule

Ako volite da znate detalje... Telefone je u Beogradu prvi pokušao da uvede Panta Mihajlović krajem 1882. godine, ali nije bilo dovoljno interesovanja - uz par državnih službi, javio se samo jedan zainteresovani privatnik, Đorđe Vajfert. Tek petnaestak godina kasnije počela je stvarno instalacija telefona. Broj 1 je bio novinar Bojović, a ako se pitate kao je neko mogao da okrene broj 13 ako je broj 1 već dodeljen nekome... pa, nije sam okretao broj, nego je zvao centralu da ga (kako se to govorilo) prespoje