PC #115, oktobar 2005.

Čim se u našim krajevima čulo za hardver i softver, intiucija je rekla da je naša šansa u softveru. Proizvodnja industrijske robe nikad nam nije bila jača strana, ali "prodavanje pameti"... pa barem toga imamo za izvoz! Četvrt veka kasnije pokazuje se da priliku nismo iskoristili na najbolji način. Da li ćemo sada dobiti drugu šansu?

Vest meseca stigla je iz beogradske kancelarije Microsoft-a - najveća svetska softverska firma otvorila je u Beogradu centar za razvoj softvera. Kao što ćete pročitati u ekskluzivnim intervjuima koje objavljujemo, jedini Microsoft-ov centar te vrste u Evropi nalazi se u Kembridžu. Što je još lepše, beogradski centar nije osnovan radi apstraktnih istraživanja, već su mu poverena dva konkretna projekta koji će rezultirati prepoznavanjem rukopisa za čitav niz evropskih jezika. Sakupljanje uzoraka ćiriličnog i latiničnog rukopisa, u kome su učestvovali i naši čitaoci, dalo je odlične rezultate i Microsoft se odlučio za ovu, u našim uslovima prilično retku investiciju. Već sada možete konkurisati za neko od radnih mesta u razvojnom centru - pogledajte www.microsoft.com/scg/tabletpc/

Da li je ovo konačno prilika da postanemo izvoznici softvera i zašto takvih prilika do sada nije bilo? Izvoz softvera je u početku funkcionisao u privatnim aranžmanima, recimo kada je Duško Dimitrijević 1986. godine osvojio svet igrama Movie i Kung Fu za Spectrum. Posle toga smo odlučili da pamet izvozimo sa sve "ambalažom", pa su naši najbolji programeri krenuli put Amerike i Kanade. Kada god čujem da u nekoj svetskoj firmi radi neproporcionalno mnogo (prema broju stanovnika) naših stručnjaka, zapitam se da li je to zato što smo mnogo pametna nacija ili zato što ih je neproporcionalno malo ostalo ovde. Nadam se da će projekti poput Microsoft-ovog razvojnog centra, gde se radi za one koji dobro poznaju tržište i imaju snage da "izguraju" čak i ideje koje podsećaju na SF, biti povod da usporimo brain drain i da deo "izvezene pameti" vratimo u zemlju.

Ako je potreban dodatni motiv, godina pred nama će biti dobra za programere. Voja Gašić se upravo vratio sa PDC 2005 konferencije u Los Anđelesu i preneo nam deo atmosfere - sprema se planetarna fešta na kojoj će biti provisani Windows Vista i Office 12. Po ko zna koji put promeniće se način na koji koristimo PC, pa se uveliko pišu novi programi, pripremaju drajveri, literatura... Na vama je "samo" da još jednom posegnete u novčanik i kupite softver, a "uzgred" i nov, 64-bitni PC. Eto nama puno lepih tema za naredne mesece... Vidimo se 1. novembra!