PC #107, januar 2005.

Informatičari neće imati mnogo razloga da se sećaju godine čije poslednje dane odbrojavamo - u januaru 2005. koristićemo procesore iste generacije, isti Windows i isti Office kao i 12 meseci ranije. Uz to ćemo plaćati porez na računare i komunicirati modemom, pošto ADSL i dalje "samo što nije". Ipak, bilo je tokom 2004. i uzbudljivih momenata...

Na tržištu hardvera zanimljivo je bilo početkom godine, kada je AMD promovisao 64-bitni Athlon, ali i u junu kada je Intel predstavio PCI Express magistralu i LGA-775 podnožje. AMD je napravio bolji posao: jeste da procesor i dalje koristi 32-bitni softver, ali je i tu efikasniji od vremešnog Pentium-a 4. Intel-u je "izbijen iz ruku" omiljeni marketinški adut - danas kupci često i ne znaju na koliko gigaherca radi njihov procesor, dok je pre godinu dana to bio glavni parametar kod kupovine. Intel je ipak sačuvao dominaciju na tržištu servera i notebook računara, gde se okreće najviše novca - sve više ljudi smatra da im je prenosivi računar dovoljan, a tu Centrino tehnologija suvereno vlada. Dalji tok događaja svakako zavisi i od sledećih generacija Windows-a i Office-a najavljenih za 2005. i 2006. godinu - bez moćnijeg (a samim tim i zahtevnijeg) softvera nema potrebe za novim generacijama hardvera, pa se jedino može ići na minijaturizaciju i mobilne uređaje.

Naše tržište je tokom 2004. napredovalo, ponuda je bogatija, cene povoljnije, a hit godine su radnje u kojima kompjutere i prateću opremu kupujete kao i svu "normalnu" robu - vidite, probate, platite i nosite. Mada, pitanje je da li će radnje "preživeti" ponovno uvođenje poreza na IT opremu, koja čak nije svrstana ni pod povlašćenu tarifu od 8%, što smatram ozbiljnom greškom Vlade. Našem tržištu i dalje nedostaje raznovrsnost ponude - lako ćete naći tastaturu za PC, ali tastaturicu za iPAQ čekam već dva meseca. Ili, za novogodišnji poklon možete izabrati jedan od sto fotoaparata, ali ako biste da kupite malog robota, najbliže što ćete naći je jelka koja namiguje. A baš ima sjajnih robota: Robosapien, Sony AIBO, pa Roomba Discovery robot-usisivač koji zna gde mu je "kolevka" i prekida posao kada treba dopuniti baterije da bi posle nastavio tamo gde je stao, pa onda Robotics Invention System koji je Lego prvobitno napravio za decu, a onda ga je pokupovalo pola programera iz Silicijumske doline i sad na sve strane nastaju egzotični programski jezici za njega... Biće to lepi pokloni za Novu 2006, a za 2005. ćemo se već snaći - "PC" vam želi da provedete prijatne praznike i da naš februarski broj dočekate pored novog računara i ADSL priključka.

Srećan Božić i Nova godina!