PC #108, februar 2005.

Januar nije mesec tokom koga se u Srbiji mnogo radi - praznik se naslanja na praznik, a ove godine je IT tržište dodatno omamljeno porezom. Posle spektakularnih rezultata prodaje u decembru, u januaru je sve stalo, roba nije pristizala, a firme kao da su utonule u zimski san. Vreme je za buđenje...

Uvođenje PDV-a predstavlja ozbiljan izazov za informatičare. Suštinskih promena u programima koji pomažu pri vođenju poslovanja nema mnogo, ali banalne stvari mogu da bace čitav sistem na kolena; recimo, mnoge stare baze nemaju polja za upis PIB-a ili višestrukih žiro-računa. Probleme često pravimo i sami sebi - recimo, član 42 Zakona o porezu na dodatu vrednost propisuje izgled računa, na kome pored ostalog treba da bude naziv i adresa primaoca. Nepoznati genije je izvukao zaključak da to mora biti pun naziv i adresa sedišta firme. Pošto se puna imena firmi protežu u pet redova i liče na novele o inženjeringu, proizvodnji i prodaji, ispada da u program za ispis računa treba ugraditi veštačku inteligenciju i čitav DTP modul. A onda posle svake fakture treba štampati i list na kome će pisati kuda se račun zapravo šalje, pošto je adresa na njemu gotovo uvek različita od adrese na kojoj firma zaista radi.

Posebnu priču predstavlja obaveštavanje svakog komitenta o sopstvenim podacima, uz pozivanje na pomenuti član 42, u kome o toj obavezi nema ni reči. Stotine hiljada listova papira je odštampano i poslato, utrošeno je silno vreme, a jedino je PTT na dobitku. Malo ko zna da je Poreska uprava (www.poreskauprava.sr.gov.rs) napravila sajt koji zamenjuje većinu ovih pisama - otkucate PIB i dobijete podatke o poreskom obvezniku. Kao što kod nas obično biva, servisu fali samo malo da bi bio upotrebljiv - nedostaju brojevi računa (mada Poreska uprava te podatke poseduje) i mogućnost da se na osnovu broja računa ili imena dobije PIB. Kada bi još napravili i .NET servis koji te podatke može direktno da prosledi, mogla bi se automatizovati evidencija uplata i izdavanje faktura. Tužna priča o nama - imamo znanje, imamo tehnologiju, fali nam samo bolja organizacija posla.

Malo radosti u tmurne januarske dane uneli su Internet provajderi, koji su ponudili ADSL priključke. Interesovanje je ogromno, a takvo uzbuđenje ne pamtim još od 1996. i uvođenja Interneta. Nijedan komercijalni ADSL priključak još nije aktiviran, ali će do izlaska ovog broja "PC"-ja megabiti poteći u stanove i firme više stotina najbržih i najsrećnijih korisnika. Uživajte u novom "PDV kompatibilnom" softveru (mislim, kad budete naučili da ga koristite) i brzom Internetu, uz nadu da će informatički februar biti mnogo aktivniji od januara. Vidimo se 1. marta!