PC #98, mart 2004.

Pošto su "pregurali" legalizaciju softvera, prelazak platnog prometa u banke i e-commerce, informatičare očekuje novi izazov - fiskalne kase. Treba prodati i instalirati nekih 200.000 uređaja, razviti drajvere za fiskalne štampače, uklopiti ih u IT sisteme, naučiti hiljade ljudi da rade sa njima... Kao što to kod nas biva, previše toga je ostavljeno za zadnji čas: već od 1. marta desetine hiljada firmi trebalo bi da koriste fiskalne kase, da bi polovinom godine bili "fiskalizovani" i svi ostali ali... Vremena je malo, prodavci su uložili dosta novca u razvoj i sertifikaciju kasa, ali je malo ko bio spreman da investira u veliki lager, za puštanje kase u rad neophodno je prisustvo servisera i službenika Poreske uprave... sve to traži znatno više vremena od onoga koje je preostalo na dan kada pišem ove redove.

Šta će se desiti? Prodavcima kasa se diže kosa na glavi na pomisao da bi moglo doći do još jednog odlaganja primene Uredbe, a kupci bi bili veoma zadovoljni kada bi se to desilo, i zaboravili bi na čitavu priču sve dok se novi rok ne bi primakao, kada bi se sve ponovilo. Nezvanično sam čuo da se razmišlja o međurešenju, po kome bi u svakoj firmi dobili pismo od Poreske uprave sa terminom kada će kod njih biti izvršena kontrola, pa bi se tako rok uvođenja "rastegao" na realističniji period. Odluke o svemu doneće nova Vlada, ali u rezultat ne treba sumnjati - fiskalne kase će biti uvedene, a korisnicima ostaje da na taj proces gledaju kao na još jedan namet ili da mu pristupe konstruktivno, koristeći fiskalnu opremu za unapređivanje poslovanja. Ako se odlučite za drugu varijantu, zanimaće vas opsežan prilog o fiskalnim kasama koji objavljujemo; sledećih meseci bavićemo se testiranjem konkretnih modela i mogućnostima njihove integracije u postojeće POS sisteme.

Fiskalne kase nisu jedina ekskluzivna tema koju smo pripremili za ovaj broj "PC"-ja. Zahvaljujući firmi "Jugodata" dobili smo jedan od prvih primeraka Intel-ovog procesora nove generacije čije je radno ime Prescott, dok su nam "CT Computers" i "Pin Computers" obezbedili ekskluzivne primerke AMD-ovog 64-bitnog Athlon-a - rat na tržištu procesora nastavlja se punom žestinom. Verujem da će vas zainteresovati i Sony-jev fotoaparat rezolucije 8 megapiksela, Corel Graphics Suite 12 i drugi tekstovi koje objavljujemo. Kao šlag na torti, tu je i dupli CD koji vam poklanja firma ERC Commerce Computers - puno materijala u kome ćete, nadam se, uživati do našeg 99. broja. Vidimo se 5. aprila!