PC #99, april 2004.

Ovom broju "PC"-ja jedva da je i potreban uvodnik, pošto ćete ono najvažnije videti već na prvi pogled - svaki broj našeg časopisa od sada će pratiti CD-ROM. "PC" je prvi domaći časopis koji je, još u junu 1997. godine (tada u saradnji sa firmama Adacom i WD), poklonio čitaocima CD, a sada je došlo vreme da takav dodatak postane redovan. Realizacija čitavog projekta potrajala je znatno duže nego što je planirano jer smo pripremu CD-a zamislili prilično ambiciozno: Aleksandar Vacić je za tu priliku razvio složenu Web aplikaciju koja omogućava saradnicima da, ma gde se nalazili, zajednički rade na pripremi pratećeg diska. Posla, naravno, ima još, pa će se sadržaj CD-a i dizajn korisničkog interfejsa narednih meseci prilagođavati vašim interesovanjima - 700 dodatnih megabajta predstavljaju veliki izazov i priliku ne samo da dopunimo ono o čemu pišemo, već i da proširimo tematiku našeg časopisa.

Drugi veliki projekat koji smo tokom marta priveli kraju je test TFT monitora - znao sam kakvom se brzinom ovaj segment tržišta poslednjih godina razvija, ali mi je postalo jasno da je "TFT talas“ zahvatio Srbiju kada se u Redakciji našlo čak 60 modela. Nakon sagledavanja raznovrsnosti ponude i pogleda u cenovnike, siguran sam da katodna cev, pronalazak Vilijama Kroksa i Ferdinanda Brauna, posle 110 godina konačno ide u penziju. Ostaje samo da izaberete TFT koji najviše odgovara vašim potrebama i da krenete u prodavnicu.

Na novom ekranu češće ćete gledati softver koji govori srpski - 14. aprila Microsoft će promovisati lokalizovani Office 2003. Uz prevedeni Word, Excel, Outlook i PowerPoint, dobićemo i alate za kontrolu pravopisa i hifenaciju na našem jeziku. "PC Press“ se uključio u promociju, pa će paralelno sa jezičkim modulom biti objavljena i knjiga "Microsoft Office 2003 na srpskom“. Opsežni priručnik (400 strana) koji je napisao naš ekspert za Office Dragan Grbić pomoći će vam da upoznate sve tajne novog poslovnog paketa, ali i da se prilagodite terminologiji koju su koristili lokalizatori. Ako vas zanimaju detalji o ovoj knjizi ili o "PC Almanahu softvera" koji takođe upravo izlazi iz štampe, posetite www.pcpress.co.rs.

Na našoj Web strani možete da pratite i finalne dane "100-bitne nagradne igre", kao i pripreme za veliku IT žurku povodom našeg stotog broja. Puno sreće u izvlačenju, a 5. maja ćemo vam prirediti još jedno prijatno iznenađenje, takođe vidljivo na prvi pogled.