PC #93, oktobar 2003.

Noviji satelitski risiveri omogućavaju da istovremeno snimate i pratite program - ono što vidite na ekranu kasni za realnim tokom događaja, ali to ne predstavlja smetnju, osim kad čujete kako komšiluk slavi gol koji još niste videli. Ponekad pomislim da je neko stavio takav "risiver sa zadrškom" na traku informatičkog autoputa koja vodi ka nama - tehnološki hitovi nam stižu godinu ili dve nakon što naprave čuda u svetu. Recimo, bežične mreže su nam izgledale daleko i nepotrebno, a sada smo oduševljeni wireless-om. Ne mogu ni da opišem šta se dešavalo tokom pripreme ovog broja "PC"-ja, sa nekoliko WiFi Access Point-a podignutih u Redakciji i gomilom notebook računara koje su saradnici nosili okolo pristupajući Internetu sa svih mogućih mesta (sa posebnim naglaskom na WC, kome je uvek zamerano što nema LAN priključak) i pregledajući tuđe diskove kako bi pronašli nešto po čemu se može pisati bez lozinke. Da je neko prolazio Dositejevom ulicom sa pogodno konfigurisanim laptop-om, mogao se uključiti u našu mrežu i napraviti haos - WPA enkripcija tako usporava rad...

Jedina dobra strana kašnjenja za svetom je mogućnost da izbegnemo ćorsokake uobičajene za kompjutersku industriju. Bićemo pošteđeni svih nesuglasica oko varijanti IEEE 802.11x standarda i nabavljaćemo opremu usaglašenu sa, konačno usvojenim, IEEE 802.11g. Takva oprema više nije skupa, pa za samo par stotina evra možete postaviti Access Point u firmi ili čak kod kuće, a WiFi kartica za notebook predstavlja obavezan dodatak. Zapravo, nećete verovati da ste uopšte mogli da koristite notebook bez WiFi komunikacije - nespretno vučenje kablova je potpuno neusklađeno sa konceptom malog računara. WiFi i GPRS adapteri učiniće da čak i zagriženi ljubitelji kompjutera ponekad razmotre mogućnost izlaska u prirodu. Mislim, ako baš moraju.

Wireless oprema će vremenom biti ugrađivana u razne uređaje. Logičan kandidat su digitalni fotoaparati - uz malo brže bežične veze, poželeli biste da fotografiju ne snimate na memorijsku karticu već da je, posredstvom Web servisa, emitujete na disk udaljenog kućnog računara ili u neku banku podataka. Ipak, ne čekajmo treću generaciju GSM-a - u međuvremenu možemo napraviti mnogo lepih fotografija koristeći neki od čak 40 digitalnih fotoaparata koje smo ovog meseca testirali. Izaberite model koji vam odgovara, unapredite okruženje svog PC-ja i... vidimo se 5. novembra!