PC #94, novembar 2003.

Promocija nove generacije najvažnijeg poslovnog paketa za personalne računare uvek predstavlja važan događaj, ali imam utisak da je Microsoft Office 2003 prilično tiho krenuo u svet i da ćemo njegov pravi značaj razumeti tek kada počnemo da ga primenjujemo. Za nas je osvajanje Office-a počelo pre godinu dana, kada se pojavila prva beta-verzija, tako da nas finalni paket, koji smo dvadesetak dana pre promocije preuzeli sa MSDN sajta, nije iznenadio - u prilici smo da ga već u ovom broju detaljno prikažemo, a sledećih meseci bavićemo se njegovim programima. Time nećemo završiti priču, pošto je novi Office mnogo više od prostog zbira svojih komponenti.

Ime Microsoft Office System je dobro izabrano jer verzijom 2003 Office prestaje da bude Word, Excel, PowerPoint i Outlook na istom CD-u. Akcenat je stavljen na XML, Web servise, Share Point portal i druge tehnologije grupnog rada u firmi. Kao što je rekao Bil Gejts 21. oktobra predstavljajući novi poslovni paket (pogledajte Webcast promocije na www.microsoft.com), Office prevazilazi okvire klijentskih aplikacija i integriše se sa serverima, obezbeđujući novu dimenziju produktivnosti. Da bi i one koji računar koriste van integrisanog poslovnog okruženja privukli novom Office-u, u Microsoft-u su pripremili sjajni novi program OneNote; nažalost, OneNote treba dokupiti, baš kao i popularni FrontPage.

Office 2003 je važan (i) zbog lokalizacije na srpski koju u Microsoft-u privode kraju; očekujem da se pojavi početkom sledeće godine, kada ćemo konačno imati ne samo menije na srpskom, već i program za kontrolu pravopisa nove generacije, rečnik i hifenaciju. U pripremu literature koja prati lokalizovani softver uključio se i naš časopis, pa imam zadovoljstvo da predstavim knjigu "Windows XP na srpskom" koju smo objavili u saradnji sa beogradskom kancelarijom Microsoft-a. To je popularno pisano uputstvo za upotrebu Windows-a XP, terminološki prilagođeno lokalizovanoj verziji. "Windows XP na srpskom" je prva računarska knjiga štampana srpskom ćirilicom, pa je za nju vladalo značajno interesovanje na Beogradskom sajmu knjiga, gde smo je promovisali. Latinična verzija knjige izaći će iz štampe otprilike kada i ovaj broj "PC"-ja, a onda će, zahvaljujući Microsoft-u, biti distribuirana svim legalnim korisnicima Windows-a. Dok ne dođe vreme za sličnu publikaciju posvećenu Office-u, potrudimo se da ovaj moćni poslovni paket što opsežnije analiziramo. Vidimo se 5. decembra!