PC #88, april 2003.

Kada se bavite zanimljivim stvarima, vreme naprosto leti - ovim brojem "PC" ulazi u devetu godinu izlaženja. U prethodnih 87 brojeva smo, prateći uspone i stranputice IT industrije, isprobali na hiljade zanimljivih proizvoda trudeći se da izdvojimo one koji će pomoći poslovnom čoveku. Gledano po megabajtima i megahercima, kompjuterska industrija je za osam godina neverovatno napredovala, ali koliko se taj napredak realno ogleda u poslu? Skloni smo da kažemo da brzina i dalje nije dovoljna, da je upotreba previše komplikovana, da su veze spore... Ako nekoga srećete svaki dan, nećete primetiti da se on promenio, ali ako ga vidite posle osam godina, promena će biti očigledna. Zato bi svakome ko kaže da je u IT svetu "zapravo sve isto" trebalo preporučiti da baci pogled na 80486 računar sa 2400 bps modemom i Windows-om 3.11. 

Najlakše je proceniti promene iz ugla posla kojim se bavite - kada smo 1995. pokrenuli "PC", u predvečerje planetarnog čuda zvanog Windows 95 (uzgred, Windows 95 je decembra 2002. dobio EOL (end of life) markicu i time proglašen potpuno zastarelim proizvodom... pa sad vi vidite), priprema kolor stranica bila je na granici mogućnosti PC tehnologije. Sećam se celonoćne izrade naslovne strane za "PC #2", gde je svako pomeranje sličice (stilizovanog) P6 procesora trajalo po desetak minuta, a ujutru je ta naslovna strana nošena na film podeljena na 10 disketa (pa sedma disketa neće da se učita...). Danas je priprema grafički kompleksnih stranica u našoj Redakciji... pa, komforna. Ali ništa više od toga, delimično i našom krivicom - uz sve simpatije za QuarkXPress, dobar deo ovog broja prelomili smo u InDesign-u koji nudi bolju tipografiju, veću fleksibilnost i, uopšte, bolje karakteristike, ali je istovremeno i mnogo zahtevniji, pa se osećate kao da ste seli za generaciju stariji računar. Ili problem arhiviranja - godinama smo čekali po dvadesetak minuta na snimanje CD-a uz korišćenje 4x pisača. Čim su se pojavili 40x uređaji na kojima snimanje CD-a traje par minuta, setili smo se DVD pisača. Na disk staje više, ali su i potrebe veće - danas 4.7 GB podataka sakupite za vreme koje vam je nekada bilo potrebno da sakupite 650 MB. A snimanje diska ponovo traje 30 minuta...

Sve su to lepote IT sveta u kome snage nikada nije dovoljno i u kome želje uvek idu jedan korak ispred mogućnosti, na beskrajnom putu koji ćemo, nadam se, popločati godištima našeg časopisa. Vidimo se 5. maja!