PC #89, maj 2003.

Ovoga meseca ne moram da se osvrćem po svetu da bih napisao uvodnik - novosti ima dovoljno i u našoj Redakciji. Pre svega, preselili smo se, sada je "PC Press" u Dositejevoj 51. Novi prostor je veći i bolje organizovan, što će nam pomoći da još kvalitetnije i efikasnije testiramo opremu i pripremamo časopis. Priča o instalaciji mreže, serverima, telefonima, ISDN-u, alarmu, klimi i ostalim "sitnicama" koje prate selidbu popunila bi naš novogodišnji dodatak sa pričama, ali zaključak uliva optimizam - kod nas konačno ima dovoljno firmi koje su u stanju da profesionalno pripreme infrastrukturu za savremeno poslovanje; od klijenta se "samo" traži da zna šta hoće i da pažljivo odabere one koji će njegove ideje realizovati.

Seoba nas nije omela u završetku velikog projekta na kome radimo već pola godine - PC-DVD, prvo računarsko DVD izdanje u zemlji, kreće u proizvodnju i trebalo bi da se nađe u prodaji sredinom maja. Velika kolekcija softvera pomoći će vam da na racionalan način projektujete svoje softversko okruženje: ako se opredelite za open source programe, na disku ćete naći Mandrake 9.1 distribuciju Linux-a sa svim što je prati, ukoliko biste radije Windows dopunili besplatnim ili shareware poslovnim programima isprobaćete OpenOffice.org, PhotoImpact i slične alate, a ako ste zainteresovani pre svega za komercijalni softver, koristiće vam Service Pack-ovi, antivirusni softver, Internet klijenti i mali programi koji rad čine prijatnijim. Najzad, ako su vam potrebne informacije o karakteristikama i primeni svega toga, na disku je kompletno elektronsko izdanje našeg časopisa - konačno na jednom mestu imate sve tekstove koje smo objavili sa fotografijama, ilustracijama, tabelama, grafikonima...

Kada nešto radite po prvi put, očekujete razne tehničke probleme, pa nas PC-DVD u tom pogledu nije "razočarao". Štaviše, doživeli smo pravi déjà vu efekat koji nas je podsetio na 1996. godinu i pripremu prvog domaćeg CD izdanja. Opet problemi sa boot sektorom, opet diskovi koji ne rade kada su skoro puni, opet potreba da se ISO fajl generiše u jednom programu a snima iz drugog, opet RW mediji kojima ne može da se pristupi na drugom DVD uređaju... Naravno, posao smo uspešno priveli kraju, znajući da "dečje bolesti" prate svaku generaciju opreme - za par godina DVD će biti obična stvar, ali tada ćemo raditi sa nečim novim. Uživajmo zajedno u slatkim problemima novih tehnologija i... vidimo se 5. juna.