PC #85, januar 2003.

Možda će zvučati neverovatno, ali u godini koju ispraćamo stvari su se na globalnom računarskom tržištu odvijale polako, a na domaćem brzo! Posle pada prodaje računara od 4.2% u 2001. godini, 2002. je u svetu donela marginalno poboljšanje od 1.6%, ali nije bilo novih generacija procesora i softvera. Polako se, ipak, naziru osnove budućeg rasta: generatori poslovnog uspeha biće portabl računari i bežične komunikacije, a razlozi za optimizam vide se i u boljoj prodaji čipova.

Na domaćem tržištu događaji su se smenjivali gotovo filmskom brzinom, naročito u drugoj polovini godine. Nije bilo nedelje a da nismo saznali o ugovaranju saradnje neke domaće firme sa inostranim principalom, velike korporacije su uspostavile direktno prisustvo u Beogradu, a proširena je i distributivna mreža po čitavoj zemlji, što je rezultiralo boljom podrškom korisnicima. Konačno je formirano i softversko tržište, kroz legalizacionu kampanju firmi Microsoft i Adobe - posle dvadesetak godina piraterije stvari se ne mogu dovesti u red za četiri meseca, ali smo napravili veliki korak u pravom smeru.

Domaći programeri su imali mnogo posla - najpre je trebalo zameniti "glavnu sporednu valutu" (evro umesto marke) a onda i reorganizovati IT sisteme finansijskih institucija, pripremajući se za promene u platnom prometu. Videćemo kako će promet funkcionisati, ali se nadam da se neće svesti na zamenu jednog šaltera drugim; banke moraju biti spremne za elektronsko poslovanje i za podršku e-commerce-u. Karticama je trenutno lakše kupovati preko Interneta nego u domaćim radnjama, pošto malo koja prodavnica ima stalni link. I tako dolazimo do oblasti koja je najmanje napredovala - Internet. Telekom nije mnogo uradio na poboljšanju infrastrukture, xDSL je i dalje misaona imenica, za sve što je firmi potrebno uglavnom "nema tehničkih mogućnosti", a glavnina napora nije usmerena ka poboljšanju servisa, već ka održavanju monopola. Sukob Telekoma i provajdera usporio je razvoj YU Interneta, pa je u tu oblast najmanje ulagano; nadam se da će e-commerce biti podsticaj da se negativni trend preokrene.

Za naš časopis 2002. je bila veoma aktivna: uz 11 redovnih brojeva, objavili smo dva specijalna izdanja, pripremili sajt www.legalizacija.info i organizovali seminar PLUS 2003, a u završnoj fazi su pripreme za projekte o kojima će biti reči već za mesec dana. Provedite prijatne Božićne i novogodišnje praznike i vidimo se 5. februara!