PC #86, februar 2003.

Godina je počela dobro, ali usporeno - januar po tradiciji prolazi u praznovanju i sabiranju rezultata prošlogodišnjeg poslovanja. U IT industriji rezultati su solidni: zadnjih dana decembra pred jednom velikom računarskom firmom video sam čak ljude koji na ulici čekaju u redu da bi ušli u prepun hol i dogovorili kupovinu PC-ja. Dobro je išlo i sa softverom - nakon ukidanja poreza, kod Microsoft-ovih partnera se radilo i noću kako bi OSL ugovori bili evidentirani pre 31. decembra u ponoć, kada je završena kampanja legalizacije. Čak me je nekoliko kolega pitalo imam li neku vezu koja bi im pomogla da na vreme legalizuju softver. Ta dva događaja su moj "utisak godine" - da mi je 1999. neko rekao da će se čekati u redu za računare a ne za ulje i da će se tražiti veza za kupovinu legalnog softvera... Priču ne bismo smeli da završimo na razmeni novca i robe - sada je na IT firmama da se što pre otrezne od prazničnog mamurluka i pomognu kupcima da primene ono za šta su platili. Važan korak u tom smislu je početak rada Microsoft-ovog centra za podršku, čiji je telefon 011/3113-024.

Informatičari koji rade u finansijskim institucijama se prvih dana ove godine nisu odmarali - platni promet je prešao u banke i, recimo, funkcioniše. Mnogobrojni poslovni ljudi koji su se bojali da danima neće moći da uplate ili prime novac odahnuli su kada su izvodi počeli da stižu. Malobrojni optimisti koji su se nadali da će banke funkcionisati mnogo bolje od (bivšeg) SPP-a su razočarani, pošto za sada nema ni N od novih usluga, a i gužve su poprilične. Promene traže vreme i strpljenje; nadam se da ćemo već sledećih meseci imati prilike da pišemo o elektronskom plaćanju, a do tada ćemo biti zadovoljni što promet funkcioniše kao i čitav januar - usporeno.

Januarsko usporenje je zahvatilo čak i globalni Internet, kojeg je pre nekoliko dana napao SQL Slammer worm. Zaraženo je oko 120.000 instalacija Microsoft SQL Server-a, što je preopteretilo linkove pa i zaustavilo komunikaciju. Nije moralo tako da bude - zakrpa koja osigurava servere od ovog napada emitovana je još jula 2002, ali je administratori nisu primenili; kritikujemo korisnike koji ne osvežavaju antivirusni softver, a i profesionalci su neažurni kod implementacije patch-eva! Vreme je da shvatimo da zaštita računara predstavlja ključnu komponentu njihove profesionalne primene, ali i temu kojoj u našem časopisu treba posvetiti više pažnje. Biće za to prilike narednih meseci - vidimo se 5. marta!