PC #84, decembar 2002.

Periodični uporedni testovi PC konfiguracija predstavljaju najbolji način da sagledamo napredak računarske industrije. Pošto smo ovogodišnji veliki posao priveli kraju, možemo da kažemo da su računari za godinu dana porasli za gigaherc. Krajem 2001. većina procesora je radila na frekvenciji od 1 GHz, uz nekoliko "uzleta" do 1.7 GHz, dok je danas 2 GHz standardna frekvencija, mada je bilo i konfiguracija koje rade na 2.6 GHz.

Stalne smene generacija ploča, procesorskih podnožja i tipova memorije, dopunjene procedurom aktivacije softvera, uništile su ideju o upgrade-u - danas možete promeniti CD/ DVD pisač ili dodati neku karticu, ali zamena procesora ili memorije ima sve manje smisla. Računar kupujete kao celinu, koristite ga neko vreme i kupujete novi, trudeći se da stari "udomite" nekome ko je osetljiviji na cenu nego na tehnološke novitete. Zato je tržište polovnog hardvera sve aktivnije, a "domaćem" rabljenom hardveru snažno konkurišu uvozne brand name konfiguracije. Mnogima su performanse Pentium II sistema sasvim dovoljne, pa traže pouzdan rad i lako održavanje.

Na novim računarima se uglavnom "vrti" licencirani softver, ali legalizacija postojećeg "softverskog fonda" i dalje predstavlja ozbiljan zalogaj. Microsoft-ova kampanja je dobila dva vredna podsticaja. "Ulaznica" u OSL ugovor je, na globalnom nivou, snižena na pet računara, što će i manjim firmama omogućiti da kupe softver po povoljnim cenama. Što je još važnije, Skupština Srbije će osloboditi računare i softver poreza na promet - nadajmo se da će zakon biti precizan, kako se ne bi ponovila situacija iz 1985. kada je dozvoljen uvoz računara, dok je na pitanje "šta sa štampačem" svaki carinik imao svoj odgovor. Aplauz za odluku, ali zar ona nije mogla da bude donesena u avgustu? Firma koja je kupila softver na početku kampanje platiće 20% više od firme koja, po našem "lepom" običaju, sve radi u zadnji čas. Bilo kako bilo, iskoristite povoljne uslove da u novu godinu uđete sa legalnim Windows-om.

Ukoliko se odlučite za neki "materijalniji" novogodišnji poklon, setite se da više niste ograničeni na YU ponudu - u ovom broju videćete da domaće platne kartice, uz poneki problem, funkcionišu u globalnom supermarketu zvanom Internet. Pronađite nešto atraktivno i testirajte novi način kupovine, a mi ćemo pogledati e-commerce i sa druge strane - kako prodavati preko Interneta? Više o tome u januarskom broju "PC"-ja koji, po tradiciji, izlazi pred praznike.