PC #79, jun 2002.

Dobre stvari obično dolaze u grupama... Tokom maja dinar je postao konvertibilan, ukinuta su brojna ograničenja za slanje novca u inostranstvo i pojavila se prva kreditna kartica koju možete dobiti pod relativno povoljnim uslovima, a omogućava plaćanje preko Interneta - MasterCard Delta banke. Očekivali smo i debitne VISA kartice koje "otvaraju vrata" svih e-commerce sajtova, ali je Societe General za sada "izmislio" samo karticu u čijem broju nedostaju zadnje cifre, pa se ona ne može koristiti u svetu Internet ekonomije.

Domaće banke nekako previše zaziru od e-transakcija - procedura elektronskog plaćanja je dobro razrađena, pa je bezbednije ostaviti broj kartice na amazon.com-u ili nekom drugom uglednom sajtu nego u lokalnoj bakalnici. Povremene zloupotrebe su razlog da se sigurnosni mehanizmi unapređuju, a ne da se odustane od tehnologije za koju i kod nas postoji veliko interesovanje. Neki pokušaji već daju rezultate, pa smo tako proteklih nedelja mogli da naručimo "Hari Poter" DVD-ove sa srpskim titlom, koji su se pojavili kada i američko izdanje, po sličnoj ceni. Doduše, pri narudžbini preko Interneta platite još dvestotinak dinara poštarine o kojoj vas nigde na sajtu ne obaveštavaju, što znači da je ekonomičnije prošetati do "Doma sindikata", ali dobro... nestrpljivo očekujem DVD izdanje "Gospodara prstenova".

Bolje veze sa svetom ne vide se, srećom, samo po tome što smo, istoga dana kada i Amerikanci, saznali kako se (ovoga puta kompjuterski generisani) Yoda mačuje. Intel je, preko firme ASBIS, obezbedio da PC Press po automatizmu dobija najnovije ploče i procesore, što će dalje unaprediti našu tehnologiju testiranja opreme. Već u ovom broju pišemo o Pentium-u 4 koji radi na 2.4 GHz i koristi 533 MHz magistralu, a zahvaljujući dobroj saradnji firme Jugodata sa stranim partnerima, ukazala nam se i prilika da testiramo pretprodukcioni primerak budućeg Pentium 4 Celeron-a koji radi na 1.7 GHz. 

Što se softverske strane sveta tiče, ovaj primerak "PC"-ja možda listate u centru "Sava", između predavanja o Microsoft-ovoj tržišnoj strategiji i .NET arhitekturi. "PC" će na "Sinergiji", kao jednoj od najvažnijih informatičkih manifestacija godine, biti aktivno prisutan kao medijski sponzor, pa će to biti prilika da porazgovaramo i o kampanji legalizacije softvera koja se priprema za jesen. Nadajmo se da će nam i naredni meseci doneti mnogo paketa dobrih vesti i... vidimo se 5. jula!