PC #80, jul-avgust 2002.

Dolazi leto, vreme odmora i dužih putovanja na kojima ste odvojeni od svoje radne sobe. Ukoliko vaš posao ne može da preživi dvadesetak dana bez vas ili ako vi ne možete da preživite dvadesetak dana bez PC-ja, verovatno razmišljate o tome šta da ponesete u koferu. Prirodno rešenje je notebook: uz neki od modela koje prikazujemo osećaćete se kao kod kuće, pa nije neobično što portabl računari čine 30% globalne prodaje novih PC-ja. Notebook će poslužiti i kao skladište za slike koje napravite digitalnim fotoaparatom (ne verujem da ćete odoleti nekom od dvadesetak modela koje smo testirali). Uz to, danas u svakom većem mestu imate mogućnost da se lokalnim pozivom povežete na Internet (provajderi otvaraju sve više ekspozitura, pa je SezamPro, primera radi, prisutan u 7 gradova), a bolji hoteli u inostranstvu nude mrežni priključak u sobi. Internet ćete iskoristiti i kao medij za backup - naslušao sam se horor priča o rezultatima višednevnog rada koji su izgubljeni zato što su ljudi stekli kakvu-takvu naviku da prave backup diska desktop PC-ja, ali o backup-u informacija sa portabl računara ne razmišljaju. Oslonite se na neki od javnih backup servera ili redovno šaljite ono što uradite na pogodnu e-mail adresu.

Čak i oni koji vole da putuju sa malo prtljaga mogu "ostati u kontaktu" - mobilni telefon kao što je Ericsson T68 omogućava da prekopirate podatke iz Microsoft Outlook-a, povežete se na Internet, šaljete i primate e-mail. Mobilni telefon, istina, i dalje ne može da zameni notebook (teško ćete na njemu analizirati Excel fajlove koje vam šalju iz firme), ali smo blizu trenutka kada će zameniti palmtop - ako su za kontakt dovoljne tekstualne poruke, računar staje u 85 grama. Ukoliko sa sobom ponesete i Bluetooth tastaturu (ne biste valjda koristili žice?), imate radno okruženje koje obezbeđuje minimum komfora i kome nedostaje samo normalan ekran. Sledeću revoluciju očekujem kada se pojave ekrani "bez debljine" koje možete da previjete na nekoliko delova ili kada u telefon (bolje reći, mobilni terminal) bude integrisan projektor koji sliku prikazuje na zidu, u visokoj rezoluciji. Tek onda će "računski centar u džepu" postati realnost.

Na odmor možete poći i bez ikakve računarske opreme, noseći možda samo ovaj primerak "PC"-ja koji će, nadam se, pomoći da se pripremite za jesen, kada nas očekuju velike akcije legalizacije softvera. Provedite, dakle, ugodne letnje mesece i... vidimo se 5. septembra!