PC #65, mart 2001.

Internet u Jugoslaviji proslavio je peti rođendan - 26. februara 1996. "Telefonija" i "Beobanka" su instalirale prvu VSAT stanicu koja je omogućila pristup svetskoj Mreži brzinom od 64 kbps. Interesovanje korisnika je bilo ogromno, pa su stalno traženi sve brži linkovi - za pet godina pojavile su se tačke prisustva raznih provajdera u svim većim gradovima, a ukupan propusni opseg linkova prema svetu iznosi oko 28 megabita u sekundi.

Podatak o rastu od 56 puta zvuči izvanredno, ali ostaju brojni problemi za koje dobar deo krivice snosi Telekom. Svaki provajder bi mogao da napiše knjigu o beskrajnim pregovorima, odbijenim molbama, višemesečnim čekanjima na najobičniju iznajmljenu liniju... Korisnici čekaju na vezu zato što Telekom, maltene od uvođenja ISDN servisa, nema PRI ploča. Od kolega iz Telekoma godinama slušamo priče o nesređenim odnosima sa Alcatel-om, ali potrebne su linije, a ne razlozi. Ništa tanju knjigu o problemima sa poštom mogli bi da napišu i korisnici Interneta, koji se pate sa starim centralama, dvojnicima, PCM-ovima... Sredinom 1998. ponuđeni su bazni ISDN priključci i stvari su krenule napred, ali su i ti resursi brzo potrošeni, pa je prelazak na ISDN, pogotovu za privatno lice, danas ravan dobitku na lutriji.

Globalni Internet neće čekati da mi nabavimo ISDN ploče - u svetu se prelazi na multimediju, traže se brzi linkovi, a za to su korisnicima potrebni xDSL priključci i kablovski modemi, a provajderima optički kablovi. Kad od Telekoma zatražite "optiku", ispostavi se da uvek neka oprema nedostaje, a i kanale je tako teško kopati... Zato provajderi pokušavaju da smeste opremu u prostorije centrala - prostora uglavnom ima, a dobre volje u Telekomu kako-kad. Razmišlja se o beogradskom Telehouse-u, poslovnom prostoru do kog bi se dovela optika i u kome bi provajderi držali opremu, čime bi se ujedno ubrzala razmena domaćeg saobraćaja. Slična ideja je ostvarena u mnogim evropskim metropolama; videćemo šta će biti kod nas.

Svetla strana YU Interneta su svakako sadržaji - iako e-commerce i Web marketing ovde još nisu zaživeli, mnogo je vrednih Web prezentacija. U tom šarolikom društvu je i naš časopis, koji je ovog meseca redizajnirao svoju Web stranu - prešli smo na ASP koji obezbeđuje vezu sa SQL serverom i DHTML kojim je realizovan korisnički interfejs. Web prezentacija se sada lakše održava, pa će biti dinamičnija. Posetite, dakle, www.pcpress.co.rs, a u sledećem broju "PC"-ja čitaćete i o Web tehnologijama koje smo primenili.

Vidimo se 5. aprila!