PC #66, april 2001.

Jedna od zanimljivih dosetki koje sam čuo na upravo završenom simpozijumu YU INFO 2001 pripisuje se dr Vorenu Benisu (Warren Bennis) sa Univerziteta Južna Karolina i glasi otprilike ovako: "Fabrika budućnosti imaće samo dva zaposlena: čoveka i psa. Čovek će hraniti psa, a pas će sprečavati čoveka da dira opremu". Svi sanjamo o opremi koja će "raditi sama", ali su savremeni računari daleko od tog ideala - i dalje su previše komplikovani za upotrebu. Možda ste, radeći godinama sa kompjuterima, prestali da primećujete problem, ali čim se u vašoj firmi nađu početnici, shvatićete koliko ono što vama izgleda prirodno za nekoga može biti složeno.

Stvari se, ipak, kreću u dobrom smeru: i pored zamerki koje se upućuju autorima poslovnog softvera, mora se priznati da je upotreba računara iz godine u godinu sve jednostavnija. Radno okruženje Windows-a 95 se potvrdilo u praksi, a unapređenja uvedena u narednim verzijama Windows-a i Office-a razradila su čitav koncept, uvodeći u "igru" značajnu ideju automatskog oporavka. Za početnika je, naime, najneprijatnije kada, posle neke njegove neoprezne akcije, programi prestanu da funkcionišu - kako ih vratiti u normalu? Uz Windows 2000 i Windows Me dovoljno je restartovati računar pa će oštećenje biti automatski otklonjeno. Office 2000 je mehanizam automatskog oporavka implementirao i van granica operativnog sistema, dok novi Office XP, koji u ovom broju "PC"-ja ekskluzivno predstavljamo, čini sledeći korak u istom smeru, povećavajući time poverenje u PC tehnologiju.

Rezultat su računari na kojima početnik može da obavi sve složenije operacije. Još dugo će postojati početni šok pri susretu sa PC-jem, ali se period privikavanja skraćuje, a efikasnost povećava. Upravo smo takvu koncepciju imali u vidu pripremajući specijalno izdanje "PC Softver za početnike", koje je izašlo iz štampe pre desetak dana: čitalac će upoznati Windows 2000/Me, Word, Excel, Access, PowerPoint i Outlook, ali neće naučiti samo da otkuca pismo ili sabere nekoliko brojeva - dokumenti koje će pripremati izgledaće profesionalno i po potrebi biti dopunjeni efektnim dijagramima i rezultatima obrade podataka. Verujem da će sadržaj i atraktivna cena učiniti knjigu "PC Softver" dragocenim priručnikom za manje iskusne korisnike računara u svakom okruženju.

Ostaje još da se zahvalim svima koji su "PC"-ju čestitali šesti rođendan i da zakažem sledeći sastanak na našem zajedničkom putu u budućnost za 5. maj!