PC #58, jul-avgust 2000.

Dugo i, kako je počelo, veoma toplo leto je vreme za odmor od računara ili odmor uz računar. Ako se opredelite za drugu varijantu, vaš PC će vam priuštiti mnogo prijatnih časova, čak i ako vas igre ne zanimaju - kompjuter je zaslužio mesto u središtu kućnog zabavnog centra. Umesto muzičkih CD-ova sluša se isključivo MP3 muzika, računar sa Season interfejsom za mnoge je postao važna komponenta satelitskog risivera, a DVD uređaji, kojima ovog meseca posvećujemo dosta prostora, osvajaju ljubitelje filma. Već godinama se govori o danu kada će računari prestati da budu egzotične naprave kojima mogu da rukuju samo stručnjaci i postati kućni uređaji. Taj dan je stigao, ali industrija zabave nije bila spremna za njega.

Multimedijalne primene računara potvrđuju izreku da su sve lepe stvari na svetu protivzakonite, nemoralne, skupe ili barem previše kalorične. Dokaz je histerija u koju je zapala muzička industrija: tužbe pod čijim su udarom MP3 sajtovi, Nepster i Gnutella tek treba da zasnuju pravni sistem koji može da se nosi sa Internetom. U sporove se uključuje i Holivud, koji je teško podneo demontažu DVD zaštita i sada živi u strahu od MP4 kompresije koja "pakuje" film na 300-400 MB, što je dostižno za DSL veze. Filmska industrija već vidi sliku Interneta prepunog MP4 kopija filmova u pristojnom (premda ne baš DVD) kvalitetu i pita se kako tome stati na put.

Možda bi, umesto pokušaja da se "duh vrati u bocu" koji su unapred osuđeni na neuspeh, trebalo pogledati u prošlost. Kada se pojavila audio kaseta, pričalo se da će ona uništiti industriju muzike jer će se gramofonske ploče presnimavati. Kada su se pojavili video rekorderi, govorilo se da niko neće ići u bioskop. Pa ipak, muzička industrija je povećala zaradu prodajući snimljene kasete, baš kao i Holivud promovišući filmove na VHS-u. Treba potražiti način da se knjige, muzika i filmovi distribuiraju i plaćaju preko Web-a, možda uz sniženje cene i širenje tržišta. Ne sumnjam da će se to desiti, pitanje je samo kada. U međuvremenu, mnogi korisnici širom sveta uživaće u "anarhiji", ostavljajući brigu o zakonima, moralu, ceni i kalorijama za svežije dane.

Jesenji dani će biti svežiji samo po temperaturi - na kompjuterskoj sceni biće vruće, jer se očekuju nove porodice matičnih ploča, Windows ME i, kao kruna svega, 64-bitni procesor Merced/Itanium. Provedite, dakle, prijatne letnje mesece i pripremite svoje novčanike za sledeću generaciju hardvera i softvera. Vidimo se 5. septembra!