PC #59, septembar 2000.

Još jedna jesen, još jedan Windows... Windows ME, poslednji predstavnik Windows 95 porodice, biće promovisan 14. septembra i svakako nas neće ničim iznenaditi - produkciona verzija se distribuira firmama koje sklapaju računare još od jula, pa je novi OS već dobro proučen, a prikaz koji objavljujemo u ovom broju "PC"-ja rezultat je dvomesečnog rada sa milenijumskom edicijom. Ako već koristite Windows 98, ne morate žuriti sa prelaskom na novu verziju, ali ako kupujete ili konfigurišete računar za nekog početnika u vašoj firmi, ME je veoma ozbiljan kandidat. Ugrađen je niz zaštitnih mehanizama uz pomoć kojih se Windows automatski popravlja čim korisnik nešto "zabrlja", kao i mogućnost da se konfiguracija koju smatrate stabilnom fiksira i da se po potrebi sve vrati u to stanje.

A minus strana? Gotovo da je i nema, osim ako žalite što MS-DOS neće doživeti 20. rođendan - iako je 16-bitno jezgro i dalje "ispod" Windows-a ME, nije predviđen način da startujete računar u MS-DOS modu (DOS prozor, naravno, i dalje postoji). Žal za MS-DOS-om nije samo stvar nostalgije - mislili smo da računar koji u našoj Redakciji kontroliše štampu nalepnica i virmana nikada neće moći da pređe na Windows ME, jer je keširanje komunikacije "smrt" za matrični štampač: ako se papir zaplete, u bazu podataka će biti upisano da je štampano nekoliko stotina virmana, iako zapravo nije odštampan nijedan. A onda se na adresi www.geocities.com/mfd4life_2000 pojavila "zakrpa" koja otkriva ono što je Microsoft odlučio da "zakopa" i tako je Windows ME postao pogodan čak i za marginalne primene koje traže MS-DOS.

Ako ova verzija Windows-a predstavlja umereni napredak, kada da očekujemo veliki skok? On se (kao i uvek) najavljuje za sledeću verziju zvanu Whistler. U skladu sa imenom, "zvižduće se" da bi to mogao biti 64-bitni Windows specijalno prilagođen Itanium-u (bivši Merced). Pošto je Intel odložio Itanium za sredinu 2001, krajem ove godine će se možda pojaviti neki Windows 2001, ponovo deklarisan kao "uvod u revolucionarne promene u narednoj verziji". S druge strane, budućnost Itanium-a nije zagarantovana, jer AMD najavljuje procesor Sledgehammer koji će "bezbolno" uvesti 64-bitnu arhitekturu, ozbiljnije se oslanjajući na 32-bitne instrukcije. Sve to će uticati na buduće verzije Windows-a, a ako želite da upoznate Microsoft-ova strateška razmišljanja, svakako pročitajte tekst o .NET tehnologiji. Pratićemo šta se dalje zbiva i... vidimo se 5. oktobra.

 

horizontal rule

 

Microsoft je propisao stroga pravila o imenovanju njihovih proizvoda. Recimo, poznati tekst procesor se ne zove Word, ni WinWord, ni Word for Windows pa čak ne ni MS Word - puno ime je Microsoft Word. Isto važi i za Microsoft Windows, Microsoft Office, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, Microsoft FrontPage... Jedan od retkih programa u čijem imenu (iz istorijskih razloga) stoji skraćenica MS jeste DOS - pravo ime je MS-DOS. Suvišno je i reći da ova propisana imena niko u štampi ne poštuje - piše se Windows, Word, DOS... U ova predizborna vremena pominjanje "eliminisanog DOS-a" mogla bi se svakojako shvatiti, pa sam zaključio da Microsoft-ove preporuke ponekad treba i poštovati...
Ova "zakrpa" je izašla upravo na dan kada sam završavao uvodnik, pa sam je samo pomenuo - potrebno je detaljnije proučavanje pre nego što preporučim njenu primenu. Bitno je znati da je MS-DOS "dostižan", a pitanje njegovog efikasnog aktiviranja svakako će biti rešeno kroz nekoliko iteracija.