PC #57, jun 2000.

Nadam se da ste preživeli sve nevolje koje je maj doneo. Najpre je sa Filipina stigao "ljubavni" virus koji je zarazio preko pet miliona kompjutera, napravivši štetu procenjenu na 20 milijardi dolara. Ovako brzo širenje nije posledica tehnološke savršenosti virusa - ILOVEYOU "crv" je običan, nemarno pisani VisualBasic Script. Proširio se zahvaljujući dobro pogođenoj kombinaciji suptilnosti i grube sile. Autor je ispravno procenio da će ljudi biti privučeni ljubavnom izjavom od nekoga koga poznaju i da će kliknuti na fajl uz poruku, a sa druge strane da su korisnici toliko nemarni da nema smisla optimizovati Internet saobraćaj. Dok su Melisa i ostali virusi sličnog tipa pokušavali da budu neprimetni i slali virus samo na prvih nekoliko adresa iz adresara, ILOVEYOU će, čim se "zapati" na vašem PC-ju, udariti iz svih oružja: slati viruse svima koje poznajete, preuzimati druge Trojance sa Interneta, krasti lozinke... "Uspeh" ovog virusa je trijumf psihologije nad tehnologijom.

Samo nekoliko dana posle ILOVEYOU afere, čuli smo za nešto što je moglo biti mnogo gore: pronađen je sigurnosni propust u Office-u zbog koga se skriptovi obeleženi kao deo Office Assistant-a izvršavaju bez provere. Može se napisati program koji stiže elektronskom poštom i izvršava se na vašem PC-ju čim otvorite poruku, čak i ako ne kliknete na fajl uz nju. Virusu zasnovanom na ovom propustu ne bi bila potrebna psihologija da sruši milione računara vezanih na Internet, pa je prava sreća što su ga pronašli stručnjaci za bezbednost a ne zlonamerni hakeri. Dok preuzimate i implementirate "zakrpu", verovatno ćete se pitati kako se ovakvi propusti uopšte dešavaju. Za utehu, pročitajte Klarkovu "Finalnu Odiseju": bezbednosni propust u nekoj vrsti Office Assistant-a omogućiće ljudima da, za nekih 1000 godina, unište opasni Monolit, delo tehnološki naprednije civilizacije. Neke priče o virusima i bagovima ipak imaju srećan kraj...

Jednu takvu priču čuli smo krajem maja, kada je Intel povukao sa tržišta Camino ploče, pošto je otkriven još jedan težak bag u MTH jedinici. Intel je odmah izjavio da će zameniti ne samo Camino ploče, već i memoriju: kupci i820 ploča besplatno će dobiti (višestruko skuplji) RDRAM kojim zamenjuju svoje SDRAM module. Ujedno je najavljeno da će početkom juna, znatno pre planiranog termina, biti promovisani novi setovi čipova i815, i815e i i820e. Nadam se da ćemo neke od njih predstaviti već u sledećem broju "PC"-ja.  

Vidimo se 5. jula!