PC #51, decembar 1999.

Koja je vaša prva reakcija kada pročitate da se pojavila nova generacija 3D kartica? Verovatno ćete reći "oh ne, zar opet?" Za nepune dve godine ka ekranima naših monitora usmeravan je izlaz iz Riva, Riva TNT, TNT 2 i TNT 2 Ultra kartica, kao i odgovarajućih adaptera zasnovanih na konkurentskim čipovima. Svaka nova generacija donosila bi "neviđenu" brzinu i postajala "prava stvar" koja traje tek nekoliko meseci.

Čitajući tekst o grafičkim karticama, primetićete da GeForce 256 nije samo "još jedan novi set čipova" - NVidia kaže da je to najveći konstrukcijski pomak od početaka 3D akceleracije. Ima nečega u toj izjavi: po prvi put su kompletni proračuni transformacija i osvetljenja "oduzeti" centralnom procesoru i povereni 3D akceleratoru, što redefiniše pojam "grafički procesor". Nastavlja se trend decentralizacije računara - u prvobitnim arhitekturama procesor je radio apsolutno sve, od skeniranja tastature do generisanja slike (setimo se ZX-81), a onda je jedna po jedna funkcija poveravana kontrolerima, koji i sami sadrže procesore specijalne namene. Centralni procesor, uz svu moć koju je poslednjih godina stekao, polako prerasta u dirigenta složenog orkestra, čiji članovi komuniciraju i direktno, jedan sa drugim. Na kraju bi se, kao u priči H. Dž. Velsa "Cvet ljubavi", moglo desiti da centralni procesor postane nepotreban, a da računar preraste u distribuirani sistem. Teorija distribuiranih sistema detaljno je proučena u kompjuterskim naukama, ali se uglavnom odnosi na geografski udaljene, spregnute računare; algoritmi bi se, naravno, mogli primeniti i na distribuirani sistem u jednom kućištu.

U očekivanju te budućnosti, poslovni korisnici će prema GeForce-u biti prilično indiferentni, pošto još nije pronađena adekvatna primena 3D kartica u Word-u ili Excel-u. Sa druge strane, oni koji "povremeno" pokrenu neku igru znaju koliko je 3D grafika učinila da se virtuelni svet približi realnom, pa će sa interesovanjem pogledati novu karticu - najzad, ide Nova godina, a to je sezona kada se prodaje najviše računara i druge opreme. Znate i sami kako to ide - kad već menjate grafičku karticu, možda razmislite i o novoj ploči, procesoru, disku od 18 GB... O svim tim komponentama pišemo u ovom broju "PC"-ja, prepuštajući vam da od njih sastavite savršenu konfiguraciju za 2000. godinu.

Prvi broj "PC"-ja za 2000, po tradiciji, izlazi nekoliko dana pre Nove godine, pa verujem da ćete i tokom praznika imati o čemu zanimljivom da čitate. Vidimo se 25. decembra!

 

horizontal rule

 

Vels je otac naučne fantastike - ko se ne seća njegovog "Rata svetova" i priče "Vremeplov"? Priča "Cvet ljubavi" iz knjige "Ukradeni bacil" nije SF priča u klasičnom smislu. Neki jako bogati maharadža mnogo je voleo svoju ženu, i kada je umrla smestio ju je u divan kristalni kovčeg (nešto kao Snežanu, ali nije bilo princa da je poljubi). Onda je oko tog kovčega podigao divan park. Kada je zaključio da još nije odao dovoljno priznanje lepoti i dobroti pokojne žene, oko groba je izgradio palatu... pa oko toga grad (itd, itd). Najzad je, gledajući svu lepotu, zaključio da sarkofag smeta njegovom pogledu i kvari simetriju... pa je rekao "Nosite to odavde".