PC #52, januar 2000.

Bliži se kraju godina koju ćemo pamtiti, ali ne po događajima vezanim za računarsku industriju: posle decenija spektakularnog rasta, PC svet kao da ulazi u mirnije vode. Tokom prethodnih 12 meseci nije se pojavila nova generacija procesora niti operativnih sistema, ali to ipak ne čini 1999. neinteresantnom. Primetan je napredak u domenu masovnih memorija: diskovi od neverovatnih 20 gigabajta su, uz cenu od 300 DEM, nadohvat svačijeg džepa, dok je DVD hit godine, mada se i dalje traga za primenama tog ogromnog skladišta podataka. Korisnici time nisu oštećeni - dok očekuju računarske DVD naslove, mogu da iskoriste novu igračku da bi pogledali Matrix sa laserskog diska. Za to vreme, meteorski rast Interneta se nastavlja, kako u svetu tako i kod nas: provajderski sistemi osnivaju se maltene u svakoj ulici, a konkurencija donosi niže cene i kvalitetniji servis.

Kada bih ovde završio "godišnji izveštaj" i iskoristio priliku da vam preporučim knjigu i CD "PC 2000" koji upravo izlaze, niko ne bi primetio bilo šta neobično. Prvi pasus je u potpunosti "recikliran" iz 13 godina starog teksta (pogledajte www.sezampro.rs/~dejanr/g1986.htm) u kome sam komentarisao računarsku 1986. Samo sam "zamenio toner": umesto diskova od 20 GB pominjani su diskovi od 20 MB, umesto DVD-a CD, umesto Internet provajdera BBS-ovi, a umesto Matrix-a Kameronov kult film Aliens, koji je 1999. stigao i na DVD-u, u vidu ko zna kog nastavka Resurrection (eh, šta vreme, kloniranje i bodi bilding učiniše od Ripli). Da ne zaboravim nulu sklonjenu sa cene diskova - 1986. smo smatrali da je cena od 3000 DEM za disk od 30 MB "konačno pristupačna".

Šta da očekujemo u 2000. godini? Možda će se istorija i dalje ponavljati: 1987. smo zapamtili po revolucionarnom hardverskom napretku, PS/2 porodici (od koje su ostali samo PS/2 konektori za miša), bezbrojnim klonovima, računarima koji rade pod ne-DOS operativnim sistemima kao i po velikom padu cena kompjuterske opreme koja, nažalost, nije mogla da uhvati korak sa devalvacijom dinara. Te godine ARPANET se povezao sa DDN-om u mrežu koju danas zovemo Internet, dok je prvi domaći BBS zatvoren na zahtev poštanskih vlasti. Budimo skromni: neka se istorija ponovi samo 75% (devalvaciju i sukobe sa poštom mogli bismo i da preskočimo) pa ćemo krajem 2000. imati razloga da budemo dobro raspoloženi. Predupredite probleme koje bi Y2K bag mogao da vam napravi, provedite prijatne novogodišnje i Božićne praznike i... vidimo se 5. februara. Srećna Nova!

 

horizontal rule

 

Jedan od uvodnika koji su, po mom skromnom mišljenju, dobro ispali, ali je bio mnogo duži nego što treba da bude (pre nego što počnete da pišete poruku: ne čuvam verziju koja je originalno napisana, već samo finalni tekst), pa je morao ozbiljno da se krati. Po logici moje prezentacije, tekst je na www.sezampo.rs/~dejanr/refer/g1986.htm, ali je i skraćenje od 6 znakova dobro došlo. Posle sam morao da napravim malu redirekciju na Web strani, da bih je prilagodio štampanom tekstu.
Ovde sam doživeo jedan od retkih trijumfa nad redaktor(k)om - ispravljeno je na "Riplija" ali sam imao dobar razlog da ne prihvatim izmenu. Zar je moguće da neko ne zna da je Ripli žensko? Jedina preživela iz "Osmog putnika", u nastavcima filma postaje čak i neka vrsta mame zlih vanzemaljaca, da bi na kraju trećeg dela poginula... i onda bila klonirana za potrebe sledećeg nastavka.