PC #48, septembar 1999.

Početkom avgusta kompjuterski svet je potresla vest koju je, posle 20 godina Intel-ove dominacije na tržištu procesora, malo ko očekivao: upravo promovisani AMD Athlon je brži od Pentium-a III/600 gotovo na svim testovima! Nisu više u pitanju samo jeftini računari - Intel je napadnut duž kompletne linije primene kompjutera, pa čak i na tržištu servera, pošto Athlon već radi u dvoprocesorskim sistemima (da li će se neki ljubitelj atletike u AMD-u setiti da tu verziju nazove BiAthlon?). Intel se, naravno, neće predati - odmah je snizio cene procesora za 40%, čemu će AMD teško parirati. Kupci će tako, i pored skoka cena memorija, za manje novca dobijati bolje konfiguracije.

U bespoštednom marketinškom ratu tvorci procesora sve češće pominju reč Internet - važan slogan Pentium III "blue door" kampanje, u koju je Intel uložio pola milijarde dolara, kaže da će se "Web surfer, kada pređe na Pentium III, osećati kao da je, posle života na sendvičima, došao na banket". Svi znamo da glavni problem na Internetu nije sporo renderovanje VRML scena, nego mala brzina prenosa podataka (jedan od retkih sajtova na kojima ćete primetiti prednosti Pentium-a III je www.blaxxun.com), pa frazu za sada smatramo marketinškom hiperbolom, premda ona govori o značaju Interneta i pokazuje da će se stvari razvijati brzinom koju nije lako pratiti. Imajući u vidu hronični manjak vremena karakterističan za poslovne ljude, PC Press i SezamPro periodično organizuju Internet seminare, koji predstavljaju priliku da se, u prijatnom okruženju, uz vrhunski komfor, odabrane predavače i niz pratećih sadržaja, učesnici za kratko vreme informišu o novim tehnologijama koje mogu primeniti u svojoj firmi. Zato koristim priliku da sve zainteresovane čitaoce "PC"-ja pozovem na seminar Internet 2000, koji će biti održan od 2. do 6. oktobra u atraktivnom ambijentu hotela "Avala" u Budvi.

U centru pažnje Seminara biće primena Internet tehnologija u firmama, ali se te tehnologije toliko prepliću sa savremenim hardverom i softverom, da pregled novih generacija messenger-a i browser-a predstavlja samo početak. Važne teme Seminara biće (budući) Windows 2000, Office 2000 i groupware alati, dok će tehničkim segmentom dominirati pitanja automatskog prenosa podataka sa kompanijskog informacionog sistema na Web, izrade aktivnih Web strana i tehničke osnove korporacijskog provajdinga. Sve te teme ćemo, naravno, analizirati i na stranicama našeg časopisa. Vidimo se početkom oktobra, u Budvi i na kioscima!