PC #49, oktobar 1999.

Kada se radi o cenama, već godinama je ista priča: sve oko nas stalno poskupljuje, ali je računarska roba iz dana u dan sve jeftinija. U septembru, nažalost, nismo imali čak ni takvu utehu - cene memorijskih modula vrtoglavo su rasle, tako da danas za 128 MB plaćamo 2.5 puta više nego prošlog leta. Takav skok cena tumači se na razne načine, a omiljena "teorija zavere" kaže da kupce, milom ili silom, treba prevesti na Rambus memorije, podržane Intel 820 setom čipova koji će biti na tržištu dok budete čitali ove redove. Očekuje se da će Rambus memorije koštati 6 dolara po megabajtu, dok su "obični" SDRAM-ovi koštali duplo manje - nova tehnologija je u početku uvek skupa i retko kada odmah donese obećani skok performansi, pa je kupcima potrebno dosta "prijateljskog ubeđivanja" da bi na nju prešli. Dobar motiv za tranziciju je saznanje da se cena nije bitnije promenila; ako nove memorije ne mogu da pojeftine, stare mogu da poskupe. Dodajte tome snažan zemljotres na Tajvanu i eto razloga za tekuću cenu od $8.50 po megabajtu. Teško je reći koliko u ovoj priči ima istine, ali sledećih meseci malo ko će kupovati memoriju, a samim tim i matičnu ploču.

Možda je (nadam se kratkotrajno) odlaganje prelaska na 133 megahercnu magistralu, 4X AGP i Rambus dobra prilika da unapredite ostale komponente vašeg sistema... Monitor, recimo. Kupovina kvalitetnijeg monitora veće dijagonale može da učini za vašu produktivnost više od nabavke bržeg procesora ili dodatne memorije; o bonusu u vidu manjeg naprezanja očiju da i ne govorimo.

Ponuda monitora na YU tržištu veoma je dobra, pa nije lako izabrati model koji će najviše odgovarati vašim potrebama i budžetu. Zato smo se potrudili da prevaziđemo toliko puta referencirani test 27 monitora iz "PC #20". Ovoga puta prikupili smo 33 modela: sve ih je trebalo upoznati, premeriti profesionalnim uređajima, podvrgnuti nizu testova, fotografisati i uporediti, što nam je uzelo skoro mesec dana i naučilo nas koliko je lepo testirati hard diskove, procesore i sve ono što ne dolazi u kutijama dijagonale 1 metar i mase 18 kg. Verujem da se trud isplatio i da će tokom narednih meseci kupovina monitora počinjati čitanjem našeg teksta.

Na stranicama ovog broja "PC"-ja pišemo i o kolor štampačima, digitalnim kamerama, Access-u 2000, paketima InDesign i 3D Studio MAX R3, umrežavanju i mnogim drugim temama, pripremajući teren za jubilarni 50. broj našeg i vašeg časopisa. Vidimo se 5. novembra!

 

horizontal rule

 

Na ovo slovo uticala je crna magija. Veoma sam se iznenadio kada sam uzeo u ruke oktobarski "PC", bacio pogled na uvodnik i pročitao reč "racunarska". Dovoljno sam dugo u izdavačkom poslu da sam oguglao na slovne greške (nikad ih se ne možete sasvim otarasiti) ali opet... Korektura uvodnika se veoma pažljivo radi, na kraju ga i ja pročitam nekoliko puta i stvarno je neverovatno da se ovakva slovna greška "provuče" u broj. Pogledao sam u svoj fajl, reč je ispravno napisana. Onda sam otvorio QuarkXPress fajl u kome je uvodnik - takođe se bilo sve u redu. Najzad sam tražio da mi iz štamparije vrate film sa tom stranom, i na filmu se lepo vidi č. Kako se onda u broju pojavilo c? Pa, zvanično objašnjenje kaže da je to neka pukotina na ploči koja se našla baš tamo gde je kvačica, a nije oštetila ostatak slova. Meni to objašnjenje izgleda ubedljivo taman kao da mi je neko rekao da je u pitanju crna magija. Ali drugog objašnjenja nema, dakle ostaće zauvek zagonetka...