PC #47, jul-avgust 1999.

Oporavlja li se YU računarsko tržište? Startna pozicija je dobra - za razliku od drugih grana industrije, za proizvodnju informacionih sistema nisu potrebne velike fabrike ni komplikovane mašine; možda su nas zato, kada smo počinjali, nazivali "šrafciger industrijom". Sada je svakome jasno da šrafciger nije dovoljan - u računarskom svetu odlučuje znanje, a njega bombe nisu mogle da oštete. Zahvaljujući tome, velike računarske firme uveliko rade, uspostavljajući veze sa ranijim i novim partnerima iz sveta. Manje firme još uvek pokušavaju da se (re)organizuju, ali sam siguran da će i većina njih u septembru ili oktobru biti u punom pogonu.

Sve je, dakle, krenulo, ali visoka startna pozicija ne garantuje uspešnu trku (pitajte Šumahera). Za osvajanje tržišta potreban je novac, a njega nema; tokom aprila i maja svi smo "uspešno" trošili svoj obrtni kapital, pa nije lako ponovo pokrenuti zamajac. Muči nas i embargo na izvoz informatičke opreme u Jugoslaviju koji su prihvatile mnoge zapadne države, a ni problem transporta nije mali - kako mi reče direktor jedne velike računarske firme, "za mene je rat gotov tek kada na Surčin sleti Lufthansa Cargo". Ipak, roba nekako stiže - listajući ovaj broj "PC"-ja upoznaćete izdanke vrhunske tehnologije čijeg se spiska ne bismo stideli ni u najboljim danima. Pentium III nam, tako, nije bio dovoljan - pred nama se već našao računar sa dva Pentium III/550 procesora.

Svakako očekujete neki lični komentar posle prvog kontakta sa procesorom nove generacije? Kada sam, februara 1994. prvi put seo ispred Pentium računara (60 MHz, 32 MB RAM-a, disk od 420 MB i ATI mach32 grafika), imao sam utisak neverovatne brzine. Juna 1996. ispred mene se našao prvi Pentium Pro PC na 200 MHz, sa 128 MB RAM-a i diskom od 2 GB - shvatio sam da je Pentium bio tragično spor i uživao u "pravoj brzini". Ovoga puta nemam utisak da je Pentium III na 550 MHz sa 512 MB RAM-a, diskom od 20 GB i TNT2 karticom toliko brži od prethodnika - izgleda da su računari već dovoljno brzi za posao kojim se bavim. Za moje kolege, preokupirane grafikom, animacijom i (ponekad) igrama, Pentium III je procesor snova i to će ostati dok, za najviše godinu dana, svi ne budemo koristili Pentium III računare i sanjali o Merced-u.

Naš časopis će očito sledećih meseci imati o čemu da piše, a radimo i na novim projektima - zanimljivim CD-ROM izdanjima i knjizi posvećenoj Office-u 2000. Više o svemu tome u narednom broju "PC"-ja... Vidimo se 5. septembra!

 

horizontal rule

 

Odnosi se na trku za Veliku nagradu Britanije, 11. jula 1999. godine. Michael Schumacher (koga ljudi ili mnogo vole ili mnogo mrze, ali je svakako jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena (ako ne i najbolji)) je krenuo sa druge startne pozicije, dobro je počeo trku, ali je doživeo nesreću i slomio desnu nogu. Trku je dobio David Coulthard, a Šumaher neko vreme nije mogao da vozi. Titulu je u uzbudljivoj završnici osvojio Mika Hakkinen.