PC #46, maj-jun 1999.

Na dan kada pišem ove redove krhka građevina koja treba da nam donese mir gotovo je sazidana. Nadam se da je vetrovi rata neće oduvati poput kule od karata i da ćete "PC #46" čitati dok zaboravljate "umilne" zvuke Šizele i Smirele, zainteresovani (i) za novitete računarske industrije koji ne nose imena surge arrest, UPS, agregat... A tih noviteta nije malo: dok smo se prethodnih 77 dana trudili da sačuvamo svoj brainware, računarski svet se pripremao za važne promene.

Novina u kojoj odmah možete da uživate jeste Office 2000, promovisan 7. juna. Najpopularniji poslovni paket današnjice donosi pre svega Web centričnu arhitekturu, interesantnu za firme koje osvajaju svet intraneta, ali će i pojedinačni korisnici uživati u automatskom oporavku instalacije, višestrukom clipboard-u, lakšem radu sa otvorenim dokumentima, novim komponentama Office-a, snažnijoj integraciji tih komponenti i, pomalo neuobičajeno za savremeni softver koji postaje sve glomazniji i sporiji, boljim performansama. Office 2000 je već poznat našim čitaocima koji su pratili prikaze beta verzija, ali finalno izdanje uvek donosi nešto novo; priča o tome prostiraće se i kroz nekoliko sledećih brojeva našeg časopisa, naročito ako dočekamo i lokalizovani Office.

Ako vas više zanima budućnost hardvera, pogledajte detaljne informacije o Intel-ovoj arhitekturi IA-64, koja će tokom 2000. biti realizovana kroz familiju Merced procesora. U prvim godinama narednog veka prevazići ćemo 32-bitne procesore i preseliti se na 64 bita, što će zahtevati zamenu postojećeg hardvera i softvera, ali i doneti novu dimenziju radu sa računarima; setimo se koliko je današnji softver produktivniji od programa koje smo koristili pre 1995, kada smo prešli sa 16 na 32 bita. Ako tu budućnost želite da sačekate koristeći vrhunski hardver današnjice, preporučujem prikaze Pentium-a III na 550 MHz, modularnih notebook računara, novih ink-jet štampača...

Nije bilo lako pripremiti ovaj broj "PC"-ja, ne samo zbog stalnih uzbuna i čestih nestanaka struje, već i zbog toga što su domaće računarske firme uglavnom radile "na rezervi", pa je na tržište stizalo vrlo malo nove opreme za testiranje. Otuda i manji broj strana, kao i skromnija grafička oprema časopisa. Nadam se da će stvari krenuti nabolje i da ćemo se, uz razumevanje čitalaca i poslovnih partnera, sledećih meseci vratiti u staru formu. Vidimo se sredinom sledećeg meseca!

 

horizontal rule

 

Tekst je pisan 8. juna, kada je grupa G8 usvojila osnove rezolucije koju će sledećih dana doneti Savet Bezbednosti. Bombardovanje je faktički prestalo 9. juna uveče, a oficijelno 10. juna oko 15 časova.
Možda želite da se podsetite? Ne, neću ih stavljati na svoju Web stranu, ali lako ćete naći negde na YU Internetu...
Priprema broja je zaista bila komplikovana. Doduše obim je bio bitno manji pa je prema tome bilo i manje posla, a malo ko od naših urednika i saradnika je išao u skloništa (ja ni ne znam gde mi je bilo sklonište) ali su nas dani bez struje uništavali. U naročito neprijatnoj uspomeni mi je dan kada sam pisao tekst o Office-u 2000 - struje je bilo samo od 17.30 do 22.00, pa kad je posle toga došla, oko 00.30, sednem da konačno napišem tekst, slušajući eksplozije. Ne znam koliko se sve to vidi iz teksta, trudio sam se da zvuči sasvim normalno ali...
Zapravo je bilo potrebno gotovo šest meseci. Broj za jul-avgust je i dalje imao nešto crno-belih strana, od septembra 1999. smo ponovo u punom koloru, ali se broj strana povećavao postepeno, kako smo se približavali "predratnom" broju oglasa.
Planirali smo da julsko-avgustovski broj izađe u drugoj polovini jula, pa sam završio uvodnik sa "Vidimo se u julu". Onda su me kolege u Redakciji nekako čudno gledale, pa sam promenio formulaciju... očito u zadnji čas, pošto mi se inače ne dešava da se u uvodniku dve iste fraze jave tako blizu jedna druge ("sledećih meseci... sledećeg meseca").