PC #43, februar 1999.

Nova godina je počela u znaku procesora – Intel je promovisao Celeron na 400 MHz, AMD-ov K6-2 je dostigao istu frekvenciju, a u danima kada budete listali ovaj broj „PC“-ja mogli bi da se pojave i prototipovi procesora koji se doskora zvao Katmai, a koji će se ubuduće zvati Pentium III. Ma kako naziv delovao sugestivno, Pentium III ne predstavlja novu generaciju – moraćemo da sačekamo kraj godine ili prvi kvartal 2000. da bismo isprobali 64-bitni Merced. Iako donosi grupu novih instrukcija, Pentium III je samo prirodna evoluciona stepenica, diktirana činjenicom da je promocijom Celeron-a Intel uništio kompletnu „srednju liniju“ procesora, koja je godinama karakterisala njegovu ponudu. Sada imamo Celeron za jeftine računare, Xeon za moćne servere i... ništa između. Klasični Pentium II, makar i na 450 MHz, nije dovoljno atraktivan da bi se veći broj kupaca opredelio za njega. Pentium III će svojom cenom lepo popuniti tu prazninu; videćemo da li će i performanse biti na odgovarajućem nivou.

Zašto se stvari na tržištu procesora događaju takvom, meteorskom brzinom? Zbog konkurencije, koju Intel već godinama nije imao: AMD K6-2 je preuzeo primat na tržištu jeftinih računara, pa sve jači Celeron-i predstavljaju pokušaje da se taj trend preokrene. Znajući koliko je cena bitan parametar uspeha na našem tržištu, neobično je što AMD nije daleko popularniji – izgleda da se domaći korisnici plaše skrivenih hardverskih i softverskih nekompatibilnosti, koje su iskusili u ranijim sličnim prilikama. Ipak, K6-2 i budući K6-3 su suviše dobri procesori da bismo sebi mogli dozvoliti luksuz da ih zanemarujemo: u ovom i sledećim brojevima „PC“-ja pažljivo ćemo ih uporediti sa kod nas vladajućim Celeron-ima.

Šteta je što i na tržištu operativnih sistema i osnovnih poslovnih paketa nema više konkurencije koja bi podstakla brži razvoj: iz prikaza najnovije beta verzije Office-a 2000 videćete da ima mnogo zgodnih dodataka, ali ne i ozbiljnijih prodora koji bi „zagrejali“ Pentium III. Možda će stvari krenuti napred kada se pojavi Corel WP Suite 2000, koji obećava i prepoznavanje glasa; njegovu beta verziju prikazaćemo u sledećem broju „PC“-ja. Do tada, nadam se da ćete sa zadovoljstvom pročitati uporedni test ink-jet štampača, prikaze računara poznatih firmi, priču o digitalnim kamkoderima i ostale tekstove koje objavljujemo. Vidimo se 5. marta!