PC #44, mart 1999.

Da li je došlo vreme za kupovinu DVD-a? Razloga „za“ ima na pretek: mogućnost da se na ploču nalik CD-u smesti između 4.7 i 17 GB podataka već je na najbolji način primenjena u industriji multimedije, a filmovi na DVD-u donose kvalitet slike i tona koji u kućnim uslovima još nije viđen. DVD čitači su stigli do treće generacije, „dečje bolesti“ su izlečene, brzina čitanja starih kompakt diskova je u rangu najboljih CD čitača, a i cene su pale. Domaća ponuda filmova na DVD-u je i dalje skromna, ali se iz meseca u mesec pojavljuje sve više naslova, mada mnogi projektuju „CD iskustva“ i kažu da će nova tehnologija doživeti procvat tek kada se pojave jeftini DVD pisači.

Postoji, nažalost, jedan jak razlog koji se protivi ugradnji novih stvari u računar. Kada sam pre mesec dana odgovorio potvrdno na pitanje sa početka ovoga teksta i opredelio se za Creative Encore 5X, trebalo je u računar ugraditi sam čitač (što je lako – dođe na mesto CD-a) i Dxr2 karticu – softverski DVD plejeri su dobri ali uvek volim da stvari prepustim hardveru. U mom računaru već su se nalazile mrežna i ISDN kartica, pa za Dxr2 nije bilo slobodnog IRQ-a. „Operacija“ je trajala dve nedelje – za to vreme sam morao da promenim matičnu ploču, memoriju, dve grafičke, dve zvučne i tri mrežne kartice i da izučavam nauku o deljenju interapt linija. Dok je košmar trajao, nisam mogao da koristim računar ni za šta pametno jer se prečesto „rušio“, a ipak sam morao da ga koristim, da bih proverio efekat prethodne intervencije na hardveru i softveru. Kada je sve najzad došlo na svoje mesto, počeo sam da uživam u lepotama DVD-a, da se odvikavam od pritiska na Ctrl+S posle svake otkucane reči, ali i da se pitam zašto su resursi PC-ja toliko ograničeni i zašto mogu samo da sanjam o, recimo, ugradnji Promise kontrolera koji, kako ćete videti u ovom broju, ubrzava pristup podacima na disku?

PC računari su meteorski napredovali, pojavilo se bezbroj divnih dodataka, ali se svi oni i dalje guraju u 16 IRQ linija koje je predvideo dizajn AT-a iz 1983. Tehnologije kojima bismo prevazišli ta ograničenja već postoje, ali se sporo probijaju i, rešavajući jedne, donose druge probleme. Ipak, ako želite da širite svoj računar, dodelite mu nove funkcije i stavite ga u centar digitalnog doma budućnosti, morate potvrdno odgovoriti na „DVD pitanje“, uhvatiti se u koštac sa USB i FireWire standardima i pripremiti se za mnoge promene. Na „PC“-ju je, kao i obično, da vam pomogne da učinite pravi izbor.

Vidimo se 5. aprila!