PC #42, januar 1999.

Nedavno sam, lutajući Internetom, na www.microsoft.com/billgates naišao na zanimljivu seriju tekstova u kojima Bil Gejts odgovara na pitanja korisnika. Jedno od pitanja je glasilo: „Kada bih otputovao vremeplovom 20 godina unazad, u vreme kada je Microsoft počinjao, i pokazao vam današnji laptop, kako biste reagovali?“ Gejtsov odgovor je možda neočekivan: „Bio bih zadivljen mogućnošću putovanja kroz vreme i zainteresovan za laptop... Ne verujem da bi pioniri računarstva bili zbilja iznenađeni kompjuterima koji su nastali u devedesetim: računari su postali brži, memorija veća, dimenzije manje, ali sve je to pitanje skaliranja. Nije bilo suštinskih prodora“.

Ove konstatacije se veoma lepo mogu primeniti i na godinu koju upravo ispraćamo: iako nam je ona donela niz novih procesora i svežu verziju Windows-a, suštinskih tehnoloških prodora nije bilo. Ipak, dočekali smo jedan, među korisnicima uvek neobično popularan, efekat skaliranja: cene su pale, i to signifikantno. Još 1997. je ozbiljno uzdrmana desetogodišnja navika da dobar računar (od Apple-a II do Pentium-a II) košta 5 do 6 hiljada maraka, a tokom 1998. je, pre svega promocijom Celeron procesora, cena dobrog računara pala ispod 1500 maraka. To je, kako u svetu tako i kod nas, učinilo računare pristupačnim širem krugu korisnika, ali i nametnulo nove zahteve koji se svode na jednostavnije rukovanje: što je uređaj skuplje plaćen, to će njegov vlasnik biti spreman da uloži više truda da bi bolje iskoristio svoju investiciju... i obrnuto. Tokom 1999. godine videćemo kako će se nova generacija poslovnog softvera prilagoditi novoj generaciji korisnika.

Još neposrednija posledica pada cena je činjenica da je postalo isplativije kupiti nov računar nego dograđivati postojeći. Zato smo u ovom broju „PC“-ja, posle dužeg vremena, testirali kompletne konfiguracije raspoložive na našem tržištu – verujem da ćete, ako ste odlučili da sebe za Novu godinu obradujete računarom, svakako naći ono što vam je potrebno. Ako ste zadovoljni postojećim računarom, možda ćete poželeti novi mobilni telefon, štampač, DVD ili neku drugu „sitnicu“ o kojoj pišemo u ovom broju. Čak i ako kupovine odlažete za sledeću godinu, nadam se da će vam januarski „PC“ doneti mnoštvo korisnih i zabavnih sadržaja, kao što je izbor najboljih 50 domaćih Web strana ili tradicionalni specijalni dodatak o starim, dobrim vremenima. Provedite prijatne novogodišnje i božićne praznike i... vidimo se 5. februara!

 

horizontal rule

 

Bilo je zanimljivo ali nije još dugo trajalo - Gejts je sredinom 1988. napustio pisanje te kolumne.
Ovo sam shvatio još na primeru džepnih programabilnih računara. Dok su koštali po 800, 1000 i više dolara, ljudi su pravili klubove, pisali programe, otkrivali sintetičko programiranje... Kada su pojeftinili, postali su samo obična alatka.