PC #41, decembar 1998.

Posle dužeg vremena, ovaj uvodnik nastaje na notebook računaru. Ne, nisam nigde otputovao – hvala na pitanju, sasvim mi je udobno i kod kuće. Ipak, iskušenje je bilo preveliko: ASUS P6300 je jedan od prvih notebook računara najnovije generacije koji je stigao u naše krajeve. Pentium II procesor, veliki disk, CD i multimedija... može li on da zameni kućni računar? Jedini način da se odgovori na to pitanje je eksperiment: nekoliko dana sam kompletan posao radio na notebook-u i nije mi teško palo! Stoni računari će uvek biti brži i jeftiniji, ali su razlike sve manje i sve teže ih je primetiti. Najzad, moderan personalni računar je objektivno brži nego što je potrebno za većinu poslovnih aplikacija; neki, najčešće nepotrebni deo te brzine lako ćemo žrtvovati da bismo dobili na prenosivosti.

Za udoban rad sam na notebook priključio „normalnu“ tastaturu, ali nije bilo potrebe da priključujem i klasičan monitor – 13.3“ TFT ekran je, po dimenzijama i performansama, superioran u odnosu na ekrane većine stonih računara. Osim toga, dobro je da se navikavam na TFT ekrane – da je raspored poslova bio drugačiji, moglo mi se desiti da ove redove pišem na stonom računaru, gledajući u Samsung SyncMaster 531TFT, novi impresivni ravni ekran koji je dobio jednu od važnih nagrada na novosadskom Sajmu informatike, telekomunikacija i elektronike. Svakome ko je pogledao SyncMaster 531 jasno je da vreme klasičnih, glomaznih monitora zasnovanih na katodnoj cevi prolazi – posle 101 godine, vreme je da pronalazak Ferdinanda Brauna koji je (kaže Encarta 99) zasnovan na idejama Vilijama Kroksa iz 1870. ode u penziju. Ako mislite da se CRT televizor, koji je simbol jedne epohe, neće lako povući pred TFT ekranima, setite se šta se desilo sa mehaničkim satovima kada su se pojavili kvarcni: nova, bolja i jeftinija tehnologija začas skloni sa tržišta staru. TFT ekrani su bolji, ali još nisu jeftiniji; kada im cena još malo padne, računajte na udobniji rad i mnogo dodatnog prostora na stolu. A u budućnosti... ko zna, možda će se još veći ekran preseliti na zid.

Pentium II notebook i TFT ekran nisu jedine zvezde ovog broja „PC“-ja. Tu je i Windows 2000, čiju smo drugu beta verziju detaljno testirali, a čitaćete i o jeftinim matičnim pločama, malim računarima i organajzerima, Illustrator-u 8... Dosta zanimljivog materijala, a vremena manje nego obično, jer januarski „PC“ izlazi pre Nove godine. Za njega pripremamo test mobilnih telefona, izbor 50 najboljih YU Web strana, veoma zanimljiv specijalni dodatak i... videćete već!