PC #34, april 1998.

Da li je došlo vreme da se stoni računar zameni prenosivim? Ovo pitanje mi se ne nameće samo zato što ove redove pišem na Kopaoniku, gde je upravo počeo četvrti YU INFO, najveći skup naših informatičara. Notebook je svojim karakteristikama stigao, pa ponegde i prestigao stoni računar – neke tehnologije, kao što su ravni ekrani, tek treba da pređu u svet klasičnih poslovnih kompjutera. Dovoljno je da nabavite dobru tastaturu koju ćete držati na poslu i notebook će obavljati sav dnevni posao... uz brojne prednosti koje obezbeđuje njegova prenosivost.

Notebook bi bio još mnogo atraktivniji za poslovnog čoveka kada bi se mogao lakše koristiti van kancelarije, a za to su potrebni samo sitni infrastrukturni radovi. U našim hotelima, čak i onim najviše kategorije, kao da još vlada strah da će gost u sobi peglati posteljinu ili kuvati supu, pa često nemate slobodan utikač za računar, mobilni telefon, faks i ostale neophodne stvari; čak su i zauzeti utikači veoma dobro skriveni nameštajem. O telefonskom priključku u koji treba uključiti modem da i ne govorim – da bih napisao i poslao ovaj tekst, morao sam da donesem punu torbu kablova i konektora, a pomeranje nameštaja dođe kao uzgredna gimnastika. Dok toaletni sto u sobama ne postane radni sto i dok se oko njega ne pojave svi potrebni priključci, među kojima naravno i ISDN, moraćemo da se snalazimo... a za snalaženje je potreban što fleksibilniji prenosivi računar, čija se konfiguracija lako i brzo menja. U ovom broja „PC“-ja predstavljamo tri takva računara, kao i Philips Velo koji bi uskoro, naročito uz najavljeni Windows CE 2, mogao dostojno da zameni neke notebook računare prethodnih generacija.

Osim prenosivih računara, predstavljamo i 3D grafičke kartice, mnoge dodatke za vaš PC, analiziramo sledeće verzije operativnih sistema i programa, opisujemo zanimljive sadržaje na Internetu... Tehnička priprema broja bila je prilika da dalje unapredimo izgled „PC“-ja, sledeći mnoge sugestije čitalaca koje su, uporedo sa komplimentima, stizale tokom čitavog marta. Najviše osmeha u Redakciji izazvala je primedba da zaglavlje ove strane nije kompatibilno sa problemom 2000, pa smo morali da podmirimo i svoj deo računa za njegovo rešavanje; nadam se da će programerima širom sveta to uspeti jednako lako. Vaše sugestije, naravno, primamo i dalje – uživajte u ovom broju „PC“-ja i vidimo se 5. maja!