PC #35, maj 1998.

Počinje još jedno veliko odbrojavanje: Microsoft će 25. juna promovisati Windows 98, koji će prodavati po (prigodnoj) ceni od 98 dolara. Nekoliko meseci kasnije, pojaviće se Windows NT 5, čiju beta verziju detaljno prikazujemo u ovom broju „PC“-ja.

Naši redovni čitaoci znaju da Windows 98 ne donosi revolucionarne promene u odnosu na Windows 95, ali je prelazak na njega gotovo obavezan. Pre svega, na tržištu se od 1995. do danas pojavilo mnogo hardvera, koji će biti propisno podržan tek ovom verzijom operativnog sistema – možda će ona podstaći opšti prelazak na USB i FireWire uređaje. Osim toga, savremeni diskovi su toliki da FAT32 predstavlja jedino racionalno rešenje, koje Windows 98 uvodi na način koji više odgovara korisniku od danas preovlađujućeg OSR2.

Pošto pređete na Windows 98, poželećete da iskoristite i ostale njegove prednosti, od kojih mnoge nisu vidljive na prvi pogled. Potrudićemo se da vam u tome pomognemo: zahvaljujući dobroj saradnji sa Microsoft-om i njegovim predstavnicima, obezbedili smo novinarska izdanja novog Windows-a, koja su gotovo identična produkcionoj verziji. Ona će nam pomoći da pripremimo knjigu „PC 98“, koja će izaći ubrzo po promociji operativnog sistema. Knjiga, podrazumevajući osnovno znanje čitaoca o korišćenju Win95, stavlja akcenat na nove tehnologije koje verzija 98 donosi, a pre svega na integraciju Web-a i radne površine. Sve to prate informacije o savremenim načinima korišćenja Interneta i vodič kroz sadržaje na Web-u koji su interesantni za poslovne ljude.

Ukoliko se odmah pretplatite na „PC 98“, dobićete i poseban poklon: CD-ROM na kome ćete naći sve što je potrebno da prilagodite Windows 98 YU uslovima, uslužne programe u javnom vlasništvu pisane za novi Windows i, kao posebno iznenađenje, kompletan sadržaj (tekst i ilustracije) prvih 35 brojeva časopisa „PC“, uz unapređene mehanizme za pretraživanje tog obilja informacija. Očekujemo vaše pretplatne kupone, ili posete na http://www.pcpress.co.rs/pc98/

Ako odlučite da vreme do promocije novog Windows-a iskoristite da malo inovirate svoj hardver, preporučujem tekst Bojana Petrovića – videćete kako da, uz sasvim skromno ulaganje, podignete svoj računar na sledeću stepenicu. Verujem da ćete u ovom broju „PC“-ja, koji je zbog velikog interesovanja naših poslovnih partnera u poslednjem trenutku „porastao“ na 162 strane, pronaći i druge priloge koji će vas zanimati. Pročitajte ih, 5. jun nije daleko!