PC #26, jul-avgust 1997.

Redovni čitaoci "PC"-ja znaju da na ovoj strani retko pišem sastave na temu "baš nam dobro ide", ali ovoga puta moram da počnem od prošlog broja, koji je tako efikasno razgrabljen da smo sredinom juna ostali bez i jednog primerka. Voleo bih da je jedini uzrok te euforije rastući kvalitet časopisa, ali priznajem da "mali" udeo ima i CD koji smo, u saradnji sa Adacomom i WD-om, poklonili čitaocima. Probrani softver sa CD-a izazvao je naročito interesovanje, a ne kaže se uzalud da jedući dolazi apetit: moj mailbox je već danima pun komplimenata za ovaj projekat, ali i pitanja "a zašto na CD-u nije i..."

Pošto je interesovanje za dobar softver ogromno, odlučili smo da krenemo korak dalje: u saradnji sa SezamomPro, u julu izdajemo kolekciju probranih programa na dva CD-a. Ova jedinstvena biblioteka sastojaće se od proširenja operativnih sistema, njihovih prilagođenja YU uslovima, Internet alata, uslužnih programa, drajvera, zabavnih sadržaja, multimedije... ukupno 1.3 GB pažljivo prikupljenih programa koji će vam pomoći da iz računara izvučete maksimum. Da vam se ne bi dogodilo da, kao kada se radilo o junskom broju, ostanete bez primerka, predlažem da se pretplatite: pišite na prodaja@pcpress.co.rs ili pozovite 451-263.

Za septembar pripremamo knjigu "PC 97", u kojoj na preko 300 strana objavljujemo opširna uputstva za upotrebu Windows-a 95/ NT i programa Word 97, Excel 97, PowerPoint 97, Corel 7, Ventura 7... Knjigu prati i nešto što ste često tražili: CD na kome su svi tekstovi objavljeni u prvih 25 brojeva časopisa "PC", dopunjen softverom koji će vam omogućiti da lako i brzo pronađete željene podatke u toj velikoj riznici informacija.

Koje će informacije iz ovog broja biti najbolji prilog budućoj riznici? Čitaćete prikaze vrhunskih servera i računara, upoznati nove tehnologije kao što su LCD monitori, baciti pogled na budući NT 5, šetati Internetom i uživati u par letnjih tema, ali vam posebno skrećem pažnju na tekst o procesorima: stigao je AMD K6, koji ovde košta 770 dem, a po performansama je uporediv sa P6 (1100 dem) i Pentium-om II (1850 dem)... i još ne zahteva da kupite novu ploču. Prvi komentari kažu da će Vinod Dham, arhitekta Pentiuma koji je prešao u AMD, učiniti Intel-u "uslugu" uporedivu sa onom iz sedamdesetih, kada je Federico Faggin, dizajner 8080, osnovao Zilog i napravio Z-80. Najesen ćemo videti da li je zbilja tako, a do tada... provedite prijatno leto i vidimo se 5. septembra!

 

horizontal rule

 

Zašto ne pišem sastave na temu "Baš nam dobro ide", tako uobičajenu za uvodnike u stranim časopisima? Zato što kod nas ljudi ne vole sastave na tu temu. Možda se smatra neukusnim hvaliti sopstvene proizvode? Ili je možda kod nas "nepristojno" da nekome dobro ide? Bilo kako bilo, posle svake samopohvale čovek može da očekuje razne gorke reakcije. Najzanimljivija koju sam dobio povodom ovoga uvodnika stigla je 15. avgusta, a u poruci je (otprilike) pisalo: "Baš lepo što ste se hvalili da vam dobro ide, ali što vam onda avgustovski broj kasni i hoće li uopšte 'PC' više izlaziti?" Zamišljam čoveka koji je pročitao prvu rečenicu, naljutio se što nekome dobro ide i demonstrativno prestao da čita, pa tako i nije pročitao da "PC" u avgustu ne izlazi. Naša posla...