PC #27, septembar 1997.

Leto je, kada se radi o domaćem računarskom tržištu, period u kome se ništa ne dešava. Ove godine Savezna Vlada se potrudila da ne bude baš tako: kada se prodavci hardvera vrate sa odmora, zateći će ih novi propisi. Komponente za sklapanje računara, koje su do sada uglavnom uvozili kao repromaterijal, opterećene su carinom od 5, 10, 15 pa čak i 32%, umesto nekadašnjeg jednog procenta. Malo ko je bio raspoložen da komentariše posledice ove odluke, ali je prilično jasno šta će se dogoditi - računari će poskupeti.

Utešno je što su se velike svetske korproracije tokom letnjih meseci trudile da poskupljenje bude nešto manje - dolar, doduše, raste, ali cene opreme stalno padaju. Intel je, pritešnjen uspehom AMD-a i Cyrix-a, osetno smanjio cene procesora, a konkurenti su spremno odgovorili sličnim korakom. Nikad nije bilo teže izabrati procesor, odnosno napraviti kompromis između mogućnosti, pouzdanosti i cene. Sledeće godine odluka će biti još teža: na stranicama ovog broja "PC"-ja pročitaćete da će procesori uskoro raditi na preko 300 megaherca, dok će matične ploče stići do 100 MHz. Biće, naravno, potrebni i brži diskovi - zato predstavljamo novu ST seriju firme Quantum.

Pad cena procesora nije jedini događaj koji je obeležio ovo leto: Apple se zaustavio na samom rubu provalije, a spasilac je, kao u nekoj sapunskoj operi, Microsoft. Gejts je uložio par stotina miliona dolara u konkurentsku firmu, a Apple se obavezao da prilagodi Microsoft Office Mekintošu i da ubuduće isporučuje Internet Explorer kao standardni browser. Možete misliti kako se Netscape "obradovao" tom dogovoru - reklo bi se da je kraj rata browser-a blizu i da Microsoft pobeđuje. Zato pročitajte prikaz poslednje bete Explorer-a 4.0 - za 30. septembar zakazana je promocija komercijalne verzije, koja će i dalje biti besplatna.

Pre nego što vam poželim prijatno "surfovanje" našim časopisom, iskoristiću priliku da vas podsetim na SezamFile, jedinstvenu kolekciju softvera u javnom vlasništvu koja je izašla krajem jula, kao i na knjigu "PC 97" koju ćemo, zajedno sa CD-ROM-om na kome su svi tekstovi i ilustracije objavljene u prvih dvadeset pet brojeva našeg časopisa, izdati krajem ovog meseca. Naručite SezamFile, pretplatite se na "PC 97", uživajte u CD-ROM-u koji su vam poklonili Novell i Amber Software i... vidimo se u oktobru!