PC #22, mart 1997.

Tačno pre 12 meseci, 27. februara 1996, Telefonija je uspostavila vezu sa Internetom i tako snove hiljada domaćih kompjuteraša pretvorila u stvarnost. Na nešto dobro čovek se brzo navikne - Internet je začas postao deo našeg života, koji više i ne primećujemo: kada nešto zatreba, Mreža je nadohvat ruke, pogotovu otkako je satelitski link ubrzan na 512 kbit/s.

Navikavajući se na Internet, skloni smo da zaboravimo da će proći još dosta vremena pre nego što on svima bude dostupan. U Crnoj Gori još nema Internet provajdera. EUnet je otvorio ekspozituru u Novom Sadu, ali u ostalim gradovima Srbije nema tačaka prisustva, a oni koji bi pristali na međugradske pozive, često ne mogu da se pohvale dobrim telefonskim vezama, pa prenos podataka teče sporo, uz velike troškove. Čak i u Beogradu, grupe pretplatnika imaju katastrofalne veze sa pojedinim centralama, pa im je Internet pre mučenje, nego zadovoljstvo. Malo susednih zemalja je uspostavilo linkove poput naših, ali nas ubija slaba infrastruktura, nepodešene centrale, stari kablovi... Dokle?

Onaj ko se, iz bilo kog razloga, tokom sledećih meseci ne uključi u Internet, propustiće nešto što treba videti: poslednje dane haotičnog, neorganizovanog, mladog Web-a. Uskoro ćemo se sa nostalgijom sećati dana kada smo lutali Mrežom, tražeći zanimljive prezentacije. Internet prestaje da bude medij iz koga "vučemo" podatke; transformisaće se u organizovan sistem koji nam te podatke "gura". Mnogi analitičari smatraju da ćemo za samo par godina Mreži pristupati na nov način, bolje reći da će Mreža na nov način pristupati nama. Izabraćemo stvari koje nas zanimaju i one će potpuno automatski pristizati na naš računar, smeštajući se u odgovarajuće baze podataka. Internet će sve više ličiti na televiziju, sa kojom će se, afirmacijom ATM standarda, možda sjediniti. Tako ćemo biti daleko efikasniji, ali nisam siguran da se previše radujem trendu pasivizacije korisnika.

Priča o Internetu, njegovoj budućnosti i "push" tehnologiji samo je jedna od udarnih tema ovog broja "PC"-ja. Verujem da ćete sa interesovanjem pročitati i rezultate opsežnog testiranja savremenih procesora, megatest IDE diskova, prikaz nove Venture... Izaberite, dakle, svoj novi procesor i disk, prilagodite Office 97 domaćim uslovima, posetite zanimljive Web strane u zemlji i svetu i pripremite se za novosti koje vas očekuju. Vidimo se početkom aprila, na simpozijumu YU Info!

 

horizontal rule

 

Još jedna od priča nalik na onu koju sam komentarisao u "PC #19"